屋宇署派員到日出康城調查 業主設計師疑在場

630 回覆
428 Like 5 Dislike
裝修要報工一定知 但點會知道佢拆主力牆
報開工拎工紙都會有聲明簽係冇結構改變
真係唔知呢,日日都有人裝修
鬼知你喺入面做乜
拎件新淨黎啦

係要用生哂銹
最大問題係犯完法仲po上網
香港地大把「室內設計師」連CE/DSE五科合格都冇
做室內設計其實連cert都唔使考
室內設計學士學位都係讀「設計」㗎咋冇任何資歷架構㗎
什麼專業人士
冇啦
應該係一部分姐 起碼都要落工鐵架啦
將成個設計風格昇華
佢on9要3變1姐

600呎大把玩法,但偏偏就拎個最on9嘅去做
依件事好撚正
今日網路top 10有冇可能
臨急臨忙搵件返嚟,邊有新啊
係唔應該唔知囉
都係做樣架姐,件事過咗氣就唔理㗎啦
所以管理公司其實冇乜責任
出事咪出張通告,又一day
呢啲架一隻腳ard兩噸半
一組架可以食10噸左右
肉眼粗睇個load area大概1.5m x 5m
每一層最少大概700kg 無factor(通常會預每層1.5噸,700kg非常marginal)
基本上係樓上兩層都頂唔住

而且其實頂唔頂得住都係其次
拆左牆果一刻 樓上啲力已經化左落隔離牆入面lock in左
而家放頂 除非你可以積返樓上咁多層向上
否則都只係防止之後額外既惡化 對棟樓現況係毫無幫助
其實今次呢間裝修公司有冇小型工程牌呢?
同埋拆結構牆按我理解唔屬於小型工程?
我覺得首先應該要assume業主係唔識
點先可以管制好呢?
如何令業主能按layman 思維都可以合理聘用到一個合資格去設計同判斷到底工程是否合規格合法嘅公司並且負法律責任呢?
正正因為唔係個個業主都係結構工程師
而家靠設計公司佢話打業主咪打
識閪
你可以話佢on9咁厚你唔知架咩?
但大如物業client都會請consultant 包底去負責滿足法律要求
而家designer 公司同裝修公司仔就可以無王管?
我唔係話油個油都一定要入form或者點
亦無可能由我用一兩分鐘回覆comment嘅時間就諗到個complete solution
希望大家理性討論
我係指出個監管絕對有改善空間
唔應該咁易可以聘請到一間傻閪公司
on99打結構牆就打
同埋個designer 唔係struc E
唔駛釘牌
係咪執左間公司就無手尾呢???
又設計又總監,俾左百鳩幾萬原來係都係無牌人士
唔係常識但睇圖絕對好易睇,我小學嗰陣都識
專業都當常識,連登仔進化到變chatgpt
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞