屋宇署派員到日出康城調查 業主設計師疑在場

630 回覆
428 Like 5 Dislike

將軍澳日出康城首都一個單位,周六(27日)被指懷疑在裝修期間拆去部分主力牆,改建為主人房的房門,事件惹居民及網民熱議。

今日(29日)下午2時許,屋宇署在物業管理公司人員陪同下到達涉事單位調查。現場消息指,涉事單位業主及設計師亦在屋內。

記者今日訪問到懷疑涉事單位樓上一層的同室業主,他形容涉事單位裝修工程進行了半年,至5月才完結,其間爆牆、鑽牆聲不絕,惟當時他未覺異樣,直至近日傳媒報道後,始知悉懷疑鐅穿主力牆。

他對事件感震驚及失望,批評「最大責任係業主,個設計師都有啲問題,但佢冇理由唔熟呢啲嘢,結構牆係人都知唔郁動,改動你都要申請咗先得」,並擔心大廈樓宇結構安全,更估計短期內樓價受影響,令一眾「首都」業主蒙受損失。
「最大責任係業主,個設計師都有啲問題
下?
應該係
最大責任係業主,但最大問題係個設計師
並擔心大廈樓宇結構安全,更估計短期內樓價受影響,令一眾「首都」業主蒙受損失。
要再數,裝修工程公司都衰埋
冇業主同意,個設計師自己爆牆咩
兩個都有問題啦,仲要分邊個50步邊個100步
成棟樓價就未必受影響既
你係正樓上就唔同講法
打和,super
點會分唔到業主唔比佢爆, 唔通佢格硬爆?
唔到呢度啦,執咗就唔使煩
我估門位d龬筋應該切斷晒,可以點修補?
比你都買第二棟好過啦
唔排除業主可能唔知唔爆得
但做呢行就一定知
圖中嗰個乜水
影住果個係犯定點.....個樣咁似比人拉
唔知從來唔係藉口
成年人啦, 你係個單位既業主就要負責任
公仔麵碎+超能膠啦
有人估中左 屋宇處班人點會一早去 梗係食埋lunch兩點先去
全港都識佢地喎, 唔扮死狗唔通仲笑笑口咩
張相影到被人帶返罪案現場咁
講真要Check晒成幢先知影響有幾大啦
銀行估計點睇
成棟應該都打折
為自己做既柒事負責係咁既樣嫁啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞