屋宇署派員到日出康城調查 業主設計師疑在場

630 回覆
428 Like 5 Dislike
呢句佢只係quote 返佢地訪問同層住客,唔識答都正常
之前有個Po有人回應話屋宇署唔啱
一大堆人屌話無舉報梗係唔會知
覺得政府無錯
想講CLS
而家就係制度有漏洞
呢個揚左只係因為on99上左電視
其他呢?你肯定你鄰居無咁做?
你肯定你屋企上上下下好安全?
咁無王管仲係啱?
係咪應該要有個制度規管呢啲工程必須聘用合資格人士呢?
勁似謝師宴站著如嘍囉嗰個學生
係咪同呢啲差不多

千斤頂唔得咩
用鐵架,主人房點出入啊
涉事單位好似係低層,仲大獲,基本上成座可以砍掉重練

坦白講,小型工程監管制度都十幾年,廁所浴缸改企缸,個實芯泥水企缸都要入屋宇處

係啲人貪平貪快搵啲無牌嘅做啫
不嬲都要AP做
但裝修唔係改結構
而家係去改左大廈結構
笑到肚痛
之前有人post話業主係大行AA
不嬲都有,你依家裝修如果改任何格局都係要入積,批咗你先可以改,只係呢d都唔會入積咁解,咁屋宇署唔知係好正常,就算你話改到要專業人士,人哋唔用你一樣吹佢唔脹,個問題一樣係個傻西瓜唔主動自己送死嘅話,屋宇署係唔會知
傻閪都幾肯定你打完字實陰陰嘴自己笑,覺得自己好撚型
裝左個架後,主人仲可唔可以三邊落床?
以我所知同有部份裝物管喺申請退回裝修按金物管有工程部入一入間屋睇有冇拆結構嘢
買第二區算喇一陣冧樓咪大獲
業主日日賺
BD個工作係出信話無即時危險
只要識度尺畫圖,人人都可以成為室內設計師
拆牆好似係要入紙
正常係應該有人做consultant既工作
唔係點撚識搞

不過依家十成係冇入紙
如果係設計師包辦 搵埋人做工程 應該要上身

如果係業主問設計師攞完張圖自己搵人搞既話
就係業主自己on9

可以肯定既係 裝修佬走唔甩
而家咪係講緊裝修工程點解可以係政府成日講嘅“法外之地”
即係大家講個信字就ok?
靠自律?
唔出奇
單工程都似廣告上28Hse
樓上呀業主比人鑽左半年 啱啱先靜番
又準備再鑽過
你講得啱,不過我想聽埋個故仔先,究竟係業主要求定係設計師懶醒既設計
第一個講拆主力牆做門嗰個係最on99
人地咪話唔撚識,你又唔撚答?
問題係係咪要review下個制度都
例如,我9up啫
所有裝修工程都要入張declaration form
申報有冇改間隔+屋宇署主動抽check
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞