屋宇署派員到日出康城調查 業主設計師疑在場

630 回覆
428 Like 5 Dislike
康城呢啲高級中產唔會care個少少
成個匡智樣個個邊個黎
其實有小型工程申請呢樣野
但佢唔申請,做左真係吹佢唔漲

同埋管理公司都好責任,其實好似商場咁,
你做工程要入紙申請點做點做,完工管理處入去check
但今次無,其實就係過失
好過你話室內設計要拎牌

同埋室內設計真係真係係人都做到,要拎牌既話,係未屋企換傢俬都要揾個有牌?
人才
佢用「責任」呢個詞語既意思可能係講緊賠償、負責咩飛⋯⋯如果係咁都冇錯既,間公司拍拍籮柚要走都走左
同意,管理公司絕對應該有責任把關,行使公契賦予權力,根本咁耐以黎我認知嘅好多管理公司都無去把關,淨係出下notice做下lift car protection
有冇人估到你全家比狗屌
每日香港重點新聞:日出康城主力牆風波 屋宇署已要求業主十五日內還原主力牆
其實都唔出奇
管理費低,又人手不足,加上好多管理公司都混水摸魚,包括大家好熟悉既大型管理公司
比我都唔敢住了
咁業主有無責任要識埋法律野

簡單一句,宜家BD出封信比邊個?個個人就係責任人
唔爆點樣收多D錢?
除非你strict到所有工程(even只係換個水龍頭)都要入紙申請嘅地步。如果唔係,你講嘅更嚴,都只係將一堆本身唔受MBIS規管嘅工程都納入監管,然後可括免監管嘅工程減少咗,就係咁多。

今次個case,涉及主力牆改動,本來就係有條例規管嘅工程,所以問題從來都唔係政府規管幾多種類嘅工程問題,而係業主有例不依嘅時候,政府根本冇咩辦法check得到。

驚你揾唔到,揾埋比你睇
個設計師落口供掛,隨時charge鳩佢
*minor works
自膠
所以收錢設計屍同施工工程公司人員冇事??
咁多楼拣,呢座?单位我唔考慮囉。
做得呢行一定會講 咩上身好多錢
業主都有機會死都叫個設計師爆 唔爆唔比錢咁樣
事實佢地自己先會知
咁就緊係學你話齋
油下油都要入則畀bd最保險啦
我點知會唔會油油下油有條傻閪燒著成間屋呀
你知啦啲油易燃嫁嘛
為求保險緊係要入則啦
做防水都係呀
你知啦漏水好大鑊嫁嘛
點可以淨係小型工程呀
緊係要入則啦
60日批則加28日consent先好開工呀
咁就實最保障
有機會比BD告,但一定業主咁大獲
而且仲要拍影片放上網慌死無人知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞