屋宇署派員到日出康城調查 業主設計師疑在場

630 回覆
428 Like 5 Dislike
不嬲任何人都唔應該犯法
唔識一向唔係豁免嘅理由
至多係到時個官判輕啲

想做某樣嘢,但又唔知係咪犯法
唯一做法就係搵個識嘢嘅人去做

政府要將呢兩點link up 埋一齊,
靠嘅就係要:
1. 確保佢哋一定要搵呢啲人做呢啲嘢
2. 呢啲人一定要負起全部責任

所以點都要監管啲設計師
同埋要規定做呢啲嘅人係要受監管
我覺得政府都有責任既
完全唔宣傳建築物條例
次次都有野爆出黎先做野,好似叫人唔好改去水喉/排污喉都係出現covid19先有宣傳片

我覺得長遠黎講,某d涉及公眾安全既法例應該列入中小學必修科度學習,唔駛公眾知識咁薄弱
有的 因為間屋係你嘅 你要做工程 你有責任搵合資格顧問(持牌工程/測量/建築師)
唔好話個設計師就係顧問 香港直頭無室內設計師依樣嘢 佢地同風水師 道士一樣 9up係唔洗本的 你聽係你個人決定
業主絕對有義務知 因為所謂嘅設計師只係口水佬 無專業同責任
但如果你請左位建築師/註冊工程師去做顧問 你就可以話乜都唔知交左比佢地處理 因為佢地先係專業服務 有責任上身
有機會比BD告,但一定無業主咁大獲
國安呢?
係呀係呀係呢度寫埋個full proposal 俾你好冇
有埋literature review
case reference 呀好冇呀
我上面已經講過我無preference
只係覺得監管要改善
brainstorm 下傾下咋
咪好似個老屎忽咁都一埋位就“你咁樣唔work架小朋友”
不如提出下你有咩見解
自住驚閪咩
on9

醫生開錯藥係咪屌個病人唔識上網check?
短樁係咪屌個業主買樓前無計wind load?
咁你作為業主,唔識又有冇去搵專業嘅建築師測量師工程師去check?

等於個病人有病唔去睇醫生,走去信個呀婆啲符水,咁係邊個問題?
如果呢支嘢頂得住?咁condom都得啦!
可能業主係富豪呢
業主有責任搵合資格人士展開及監督工程
佢一開始搵AP搞所有嘢 業主就無責任

依家佢搵咗個唔合資格嘅人 業主就要負返個責任囉
拆間隔牆(非結構牆)其實當係A&A work
要入則嫁
無得當小型工程
起牆先有得當小型工程(APP-86)

你哋可以返屋企喇
第時裝修要買保險
隨時H/500都check唔掂
藥房夠要有藥劑師,要醫生紙先賣得受規管藥物,咁你覺得易唔易買到呢啲藥?藥房打開門都管唔到,何況閂埋門嘅私人住宅。
呢啲監管制度只係益左啲乜師物師所謂把關者多份副業之外,對個制度唔係幫助好大。
on9
條黎生會唔會係街邊符水level呀
用埋啲極端比喻

英國佬行誠信原則
就係想方便啲無專業知識既人搵專業人士黎幫自己

使唔使考牌學識分主力牆先買得樓呀?

就算係黎生係符水婆,都係拉個符水婆啦on9
咁設計師算係咩專業?要考咩牌,有咩監管?冇嘅咪就係符水呀婆囉
如果裝修前要比按金,好多人都會開門
其實係
因為某d 大間物業管理公司帶頭做壞晒行規,下下就晒客,郁d 就跪,驚投訴,對人唔對事,淨係識做客戶服務唔識做管理,
而家連個管理處都唔係叫管理處嫁喇,叫客戶服務處丫嘛
咁樣既行業風氣點做管理?
如果做左床頭櫃,咁咪唔會喺走廊一入就見到床頭囉
到底有幾港女先要諗埋啲咁high無聊嘅要求
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞