屋宇署派員到日出康城調查 業主設計師疑在場

630 回覆
428 Like 5 Dislike
睇大廈公契條款,有公眾設施問題有權入。
工業風係咁架
成個匡智咁既
業主既常識買樓公契都唔睇,仲唔叫無常識?
好多設計師係屋企做開裝修或者同裝修佬夾份
諗住一條龍食水再食深d
成日氹人改間隔 又會做有咁多得咁多地櫃入牆櫃
最大責任可能係拍片後製個條友
咁聰明將個原則放埋一比對就知有問題
就咁影室內設計其實無人咁得閒深究
如果無証據
都係無權入
要有合理懷疑
唔同, 佢搬入去果組野, 似用黎砌工作平台
可能俾入面做測試,檢查
唔食力
minor works係包括erect partition wall,拆non structural wall 唔係minor works。
煤氣公司每18個月就上門check你煤氣,煤氣公司又夠人
真。工程巴
大圖 BD ar sir 嚟?
屌,好似做錯嘢咁
你淨係答左以下兩句,兩句都係呢啲on9答案,不如直接負評就得
1 你真係唔撚識
2 係 你啱
呢度係討論區唔係挑機區
無必要講廢話同一開口就屌9人
緊係有
有權就有責
業主有業權咪有業責
唔睇公契但又要係律師樓簽樓契
有無常識我唔知
責任就一定上身
攝d發泡膠
唔知你想拗啲咩,做完裝修嚟睇吓有無打咗主力牆咪公眾設施囉,你估幅牆你自己用,身有屎就唔俾人入,正正常常合法裝修點解唔俾人入,要揸正做咪行駛公契條款喺法庭申請連同執達主任入屋囉,無話你唔俾就唔俾
其實條傻鳩自己都唔撚識,又或者睇咗一兩篇報導識一兩個terms 就大大聲屌人嗰種
因為拆structural wall 唔minor
啱呀,不過根本唔會有人主動巡查,而主動巡查亦應該係合適方案,等於削弱每個人嘅私隱
所以先應該討論下點先拎到個平衡
要每單job都經struc e睇過又無可能
邊可能有咁多struc e
好似有人先頭reply我咁
唔通油下油都要入form咩
但呢單好肯定係冰山一角
到冧樓先檢討就太遲
就係唔識先搵設計師,結果業主最大責任?
不如提議下,政府可以點知人起間屋做緊乜
除左新樓管理處管得嚴,要求入屋睇
白卡佬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞