[KPOP] K-POP 2023討論區 (28)

1001 回覆
3 Like 19 Dislike
【twi】是時候離開S.M了
所以唔係就係小分隊時期嘅結算冇做好
依家先出嚟嘈咩
如果係合約同拆賬問題
佢一定關事
【twi】我要穿成這樣去ENHYPEN演唱會

在跳Bite me的時候衝上舞臺都不會被保安攔吧
利好NCT
個畫面應該幾靚
利好Shotaro同成燦嗰隊新男團
第一份約7年 海外活動就再簽3年
即係sm旗下藝人基本上要玩到10週年先可以諗續約問題
20nin應該係sm期間陰啲陰啲想啲成員加簽
以前公司口講話你賺幾多就幾多

李昇基18年來一共發行了137首歌曲,但音源收益全被公司拿走,他本人一毛錢也沒領到,經紀公司Hook娛樂還騙他是「賠錢歌手」,直到去年收到一條錯發的訊息,內容是音源結算,才知道實際音源收益為96億韓元

之後告上法庭下令依家經紀公司一定要列明每一條數點計
啲人話SM養老
吓吓十幾年咁簽
點樣唔養老
同埋馬後炮咁諗
NCT個原意都好度縮
就係覺得每次出新團就有好多人被淘汱
但呢啲練習生都用咗好多錢去訓練
唔想益其他公司浪費就搞無限擴張
所以有啲我哋覺得SM仲續佢約嚟做咩嘅藝人
我覺得SM都係抱持住一種萬一佢走咗
去其他公司反而紅咁點算嘅心態
咁就睇得過喇
如果真係22年尾先續約
咁根本唔存在迫續約喎
如果唔係個message,即係成世人蒙在鼓裡
佢哋係咪想講wuli tao tao輸咗官司之後
SM再幫佢哋改簽嗰啲合約
EXO中國成員走得早,返中國重撈得掂Daddy同透明人唔用EXO個名,重有咩嘢撈?
個結論係22年12月尾7人續哂約
要改都唔會22年尾先改
宜家 SM 係反屌個「代理人」唔話俾佢地知佢地同嗰3個係咩合約咩關係
佢地3個自己去公司睇無問題
但無理由俾 copy 個唔知咩「代理」
當中活動隨時仲牽涉到另外4人
張元英係咪真係山東人
張元英爸爸係濱州人
滨州市,简称滨,古称渤海,是中华人民共和国山东省下辖的地级市,位于山东省北部
「本公司與EXO成員們從2021年6月開始到2022年末為止,經過1年6個月的長期協商,於2022年12月30日與7名成員簽訂了合約。 雖然每個成員的續約時間都不一樣,所以開始的時間都不一樣,但是因為知道EXO這個組合的重要性,不僅是成員們,公司也以先結束合約的成員們為開端,對續約進行了討論。 在討論續約的過程中,從2022年4月開始,成員們選任的大型律師事務所律師也一起進行了協商,並進行了相互協調意見的過程。 特別是從2022年11月中旬開始約一個月的時間里,與成員方面的代理人共8次交換了修訂案,專屬合同條款上相當細緻的每一個單詞也完成了協商。 儘管如此,藝人最近新選任的代理人突然改變立場,主張不能承認新專屬合約的效力,這充分可以推測出本公司接受舉報的內容是事實。」

呢啲一定有哂紀錄
可以慢慢等結果
POV: my 蒲西......
SM又搞乜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞