[你問我答]做緊中資和順堂--和順堂疑無牌售中藥材 兩女職員被捕

492 回覆
78 Like 3 Dislike

可唔可以教下點分係假木定真芯

巴打唔係中醫咩

係木一睇就知,木完全同個茯苓身唔係咁連合

中藥鑑定好似唔係必修

讀中藥個科都知啦

睇書睇圖 無乜睇過真野

啱畢業仲有好多野要跟前輩學

同啲成碌木剝得出來嘅又真係有啲分別

茯神咁少

而且醫生話開藥個時茯苓茯神價錢差唔多自己諗係唔係真嘢喇
代要分店嘅醫療廢物,啲針灸針連埋血,點樣申請都好,office都唔會叫人幫你回收,成箱滿晒係到發酵,send極email都當你冇到
發夢見到有一單係分店冇一隻藥,病人重配冇藥但想自己煲,中央藥房個到就話唔可以執落嚟俾客人煲,一係就係藥房煲埋。
咁有藥又點解唔執俾分店,一係就藥房同分店用嘅係兩批藥,唔想俾客人見到藥材,一係就冇個種藥但係照煲俾客

中央藥房d藥係不嬲差d

係啲人睇唔到嘅地方偷工減料
發夢見到有一單係分店冇一隻藥,病人重配冇藥但想自己煲,中央藥房個到就話唔可以執落嚟俾客人煲,一係就係藥房煲埋。
咁有藥又點解唔執俾分店,一係就藥房同分店用嘅係兩批藥,唔想俾客人見到藥材,一係就冇個種藥但係照煲俾客

中央藥房d藥係不嬲差d

係啲人睇唔到嘅地方偷工減料

垃圾支那公司

仲有幾次藥房煲嘅有半夏或者柴胡嘅藥,都有人投訴食完心悸,嘔,反胃,單單都係代煎先出事,啲藥一定有問題
代要分店嘅醫療廢物,啲針灸針連埋血,點樣申請都好,office都唔會叫人幫你回收,成箱滿晒係到發酵,send極email都當你冇到

見到個箱都反胃

聽講仲要有d 19醫師,幫人針灸完之後成床針要人執,仲試過留左針係個病人身上

公司為咗慳少少,連醫療廢物都唔俾錢清先最賤

見到個箱都反胃

聽講仲要有d 19醫師,幫人針灸完之後成床針要人執,仲試過留左針係個病人身上

公司為咗慳少少,連醫療廢物都唔俾錢清先最賤

垃圾公司仲敢上市

無牌賣藥,藥材以次充好,唔處理醫療廢物,拖欠員工薪金,勞工保險逾期,仲上市!?

見到個箱都反胃

成日見到d病人血流披面咁行出黎

見到個箱都反胃

成日見到d病人血流披面咁行出黎

咩料
好撚慘喎

廿歲女未來中醫,番暑假期做下收錢執藥都俾人拉,公司仲粒聲唔出,冇零售牌仲咁光明正大賣中藥,最後員工上身

咁慘

返支那做中醫啦

又係你條廢柴 上次人哋旅行個post未俾人屌夠
好撚慘喎

廿歲女未來中醫,番暑假期做下收錢執藥都俾人拉,公司仲粒聲唔出,冇零售牌仲咁光明正大賣中藥,最後員工上身

咁慘

返支那做中醫啦

又係你條廢柴 上次人哋旅行個post未俾人屌夠

今日放假有時間佢上水我慢慢同佢駁都仲得
呢排辣殺公司又推新湯包,仲打正旗號sell排毒
唔知有冇睇過不良醫藥廣告條例先呢?

如果同事sell湯包,有隻有湯包有何首烏,如果咁啱好個客人有肝病你唔知,你又有sell過話啱佢,可以生多啲黑頭髮,佢食完出咗事,同事們諗下係公司出事定你出事
推上報
公司仲話定位高端,$600 3次天灸,用嘅係三無產品貼紙,無產地,無生產批號,無到期日,醫療用品嚟架大佬,你為咗慳皮用雜牌貨仲收人咁多錢!?

用嘅就係呢種,連獨立包裝都冇,冇牌子,仲唔係抗敏,點知係過程有冇污染?
大家自己計下幾錢?
用最平嘅料,扮上價貨,精品?高質量?你連成本都唔捨得投入呀!

如果同事sell湯包,有隻有湯包有何首烏,如果咁啱好個客人有肝病你唔知,你又有sell過話啱佢,可以生多啲黑頭髮,佢食完出咗事,同事們諗下係公司出事定你出事

呢加個個員工都唔敢sell湯包

唔駛幾耐,肯定會有新指引話唔好講乜乜乜字詞,然後繼續捽啲前線人員sell湯包
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞