[你問我答]做緊中資和順堂--和順堂疑無牌售中藥材 兩女職員被捕

492 回覆
78 Like 3 Dislike

有ac做咩唔出嚟回應下,澄清下公司真係冇發生過上面啲事,同事俾人拉只係導火線,睇到同事積怨幾深未

咁咪唔加密,俾更加多cd rom見到,一知道有人mon po捉鬼馬上上番熱門,公司好波

開整合post先有人理

呢到根本就我地自己人傾

咁咪唔加密,俾更加多cd rom見到,一知道有人mon po捉鬼馬上上番熱門,公司好波

開整合post先有人理

呢到根本就我地自己人傾

如果有同事因為係個po到留言而俾人炒實有人會睇唔過眼
管治水平冇變,俾你捉晒炒晒又點,咪一樣會維持良好管治
內部講極都當耳邊風,爆出去又咁快反應,即係鼓勵我地咩都爆晒出去啦
管治水平冇變,俾你捉晒炒晒又點,咪一樣會維持良好管治
內部講極都當耳邊風,爆出去又咁快反應,即係鼓勵我地咩都爆晒出去啦

同事俾人拉反應咁慢,捉鬼就啱啱相反

開整合post先有人理

呢到根本就我地自己人傾

唔會好多候生少少嘅同行都有睇po,個朵響晒

開整合post先有人理

呢到根本就我地自己人傾

我都係有同事提我先知公司上電視,然後就見到啲同學朋友share緊新聞。
個行頭有幾大?駛鬼我地講,淨係果兩位同事出事公司企埋一邊當冇事發生就已經令業界心寒啦,仲駛特登唱?
以前俾配劑嘅人工好過出面,宜家分店一開得多,個人工愈禁愈低,低過50都有,仲會cut更,,其實真個牌,搵個份工唔難,度度都請緊人,再唔係咪轉行,睇下佢請唔請得番咁多人
以前俾配劑嘅人工好過出面,宜家分店一開得多,個人工愈禁愈低,低過50都有,仲會cut更,,其實真個牌,搵個份工唔難,度度都請緊人,再唔係咪轉行,睇下佢請唔請得番咁多人

佢唔請專業配藥員,求其請啲c9同學生做前枱,個pool可以大好多,人工都低好多。
問題係萬一啲藥有事,不論係執錯藥定食壞個病人,最終上身嘅都係當值嘅醫師。
勞工處發言人稱,根據《僱傭條例》,工資在工資期最後一天完結時即到期支付,僱主必須盡快支付所有工資給僱員,在任何情況下不得遲於工資期屆滿後七天;僱主若未能依時支付工資,須就欠薪支付利息給僱員。 
僱主不依時支付工資給員工,可被檢控,一經法庭定罪,最高可被罰款二十萬元及監禁一年。僱主不支付欠薪利息給員工,亦可被檢控,一經法庭定罪,最高可被罰款一萬元。勞工處查詢熱線:27171771

pt糧期係26到26號,姐係如果8月2號公司出唔到糧嘅話,大家知要打咩電話

今次會唔會8月2就出糧

準時出糧係唔係應份嘅咩上一個唔準時出糧上新聞嘅亞視下場係點大家有眼見

佢唔請專業配藥員,求其請啲c9同學生做前枱,個pool可以大好多,人工都低好多。
問題係萬一啲藥有事,不論係執錯藥定食壞個病人,最終上身嘅都係當值嘅醫師。

佢宜家就算新請有牌嘅,個價都同學生c9,醫生風險大咗,但係人工冇加到

開整合post先有人理

呢到根本就我地自己人傾

我都係有同事提我先知公司上電視,然後就見到啲同學朋友share緊新聞。
個行頭有幾大?駛鬼我地講,淨係果兩位同事出事公司企埋一邊當冇事發生就已經令業界心寒啦,仲駛特登唱?

要話比更多同行聽

推比多dFG同考緊牌中醫聽 呢段時間係咪考緊執業試?
根據衛生署發出中藥材零售商執業指引

3.3 配劑員應具備的知識及其職責
3.3.1 應具備的知識
(1) 藥材飲片的基本知識:如名稱、性能和應用等基本知識;
(2) 調配藥材飲片的基本知識;
(3) 炮製工藝的基本知識;
(4) 鑒定藥材飲片的基本知識:如眼看、手摸、鼻聞和口嚐等簡便的性狀鑒別方
法及鑒別其真偽、優劣等知識;及
(5) 對附表 1 藥材的飲片的基本知識。
3.3.2 職責
(1) 協助負責人檢定藥材飲片的品質;
(2) 協助負責人進行藥材飲片的配發、煎煮和炮製;及
(3) 協助負責人發放藥材飲片。

3.4 售貨員的職責
售貨員的職責範圍只包括:
(1) 檢查所購入和賣出的藥材飲片的品質;
(2) 負責藥材飲片的收發和貯存;及
(3) 保持處所清潔衞生
根據衛生署發出中藥材零售商執業指引

3.3 配劑員應具備的知識及其職責
3.3.1 應具備的知識
(1) 藥材飲片的基本知識:如名稱、性能和應用等基本知識;
(2) 調配藥材飲片的基本知識;
(3) 炮製工藝的基本知識;
(4) 鑒定藥材飲片的基本知識:如眼看、手摸、鼻聞和口嚐等簡便的性狀鑒別方
法及鑒別其真偽、優劣等知識;及
(5) 對附表 1 藥材的飲片的基本知識。
3.3.2 職責
(1) 協助負責人檢定藥材飲片的品質;
(2) 協助負責人進行藥材飲片的配發、煎煮和炮製;及
(3) 協助負責人發放藥材飲片。

3.4 售貨員的職責
售貨員的職責範圍只包括:
(1) 檢查所購入和賣出的藥材飲片的品質;
(2) 負責藥材飲片的收發和貯存;及
(3) 保持處所清潔衞生

只有中央藥房有負責人,所以點解醫生唔係到就要代煎,如果你唔係配劑員但落手執藥,唔算犯法,但係違反指引,公司就係行緊呢個灰色地帶
太多做緊但又唔識條例唔識指引,先搞到有同事俾人拉呢種事發生
和順堂前醫生留名 公司成日要醫師轉唔同鋪,有客都變冇客啦
和順堂前醫留名 公司成日要醫師轉唔同鋪,有客都變冇客啦
公司明知做緊踩界野但係又粒聲唔出,推D員工去死,真係出事又袖手旁觀
和順堂前醫留名 公司成日要醫師轉唔同鋪,有客都變冇客啦

恭喜脫離苦海
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞