[你問我答]做緊中資和順堂--和順堂疑無牌售中藥材 兩女職員被捕

492 回覆
78 Like 3 Dislike
唔記得講多樣,推拿師係冇底薪,做咗一日就走嘅大把所以如果客人買咗套票,又冇推拿師,分分鐘要你山長水遠去第二間分店用晒佢似唔似啲美容院同健身會籍
和順堂前醫留名 公司成日要醫師轉唔同鋪,有客都變冇客啦

聽過個醫師同病人月尾約下個月覆診 個醫師講「我都唔知下個月返邊度」

聽到都心酸

恭喜脫離苦海

好多醫師都唔知留係到做咩,剩係得個萬幾蚊底薪夠咩

恭喜脫離苦海

老果啲真係坐係度過下日晨
但諗唔明後生果啲仲留係度做乜

恭喜脫離苦海

儲完幾年經驗就走人

恭喜脫離苦海

儲完幾年經驗就走人

人地宜家見到你做過和順都唔想請啦

恭喜脫離苦海

番ngo工作量大,其他診所好似呢排都擴張緊嘅正x堂個啲因為價平客人多所有工作量都大
唔記得講多樣,推拿師係冇底薪,做咗一日就走嘅大把所以如果客人買咗套票,又冇推拿師,分分鐘要你山長水遠去第二間分店用晒佢似唔似啲美容院同健身會籍

宜樣真
個陣做醫師成日比人調更 調黎調去

恭喜脫離苦海

儲完幾年經驗就走人

有幾個醫生已經打算走,呢間19公司醫生合約仲要兩個月通知期

恭喜脫離苦海

番ngo工作量大,其他診所好似呢排都擴張緊嘅正x堂個啲因為價平客人多所有工作量都大

但客都冇個… 啲醫師光合作用維到生架啦?
part過個醫師 佢話係比「月薪可達」四個字呃左

恭喜脫離苦海

儲完幾年經驗就走人

其實又唔會唔請,只是入職in個時正常,手頭有客路唔驚冇人請,人才唔會過盛

聽過個醫師同病人月尾約下個月覆診 個醫師講「我都唔知下個月返邊度」

聽到都心酸

冇30號都唔出更表,三催四請先俾個初稿出來望下,個個月都擔心自己會唔會被調更調舖,更離譜係調同事定休日食左一日假,仲打來屌你做乜唔返工
勞工條例規定每7日一定有1日定休架,IT部同事

恭喜脫離苦海

儲完幾年經驗就走人

早d走啦

聽到都心酸

冇30號都唔出更表,三催四請先俾個初稿出來望下,個個月都擔心自己會唔會被調更調舖,更離譜係調同事定休日食左一日假,仲打來屌你做乜唔返工

公司有時你唔追,連假都唔補俾你,補錢更加係冇可能,跟本都唔跟法例嚟做野

聽到都心酸

IT同事人工高過九成醫師
咁多苦主

本身個市場就唔多人揀,我朋友擴張想請人請左一段時間都冇正正常常嘅合適人選,辣殺公司一個月就開一間分店,開條件又差,邊會請到人才?
貪平搵啲以前坐藥房嘅廢老填數,唔識玩ipad,又唔係讀得多書就學人做9upper嚇親啲病人,試過幫個廢老醫師執手尾見一條調經方無啦啦有3g川貝,心諗做乜鳩?
以前請嘅大多數係年輕同本地大學出身嘅中醫,到開始亂9咁開分店時就變晒五六十歲打上嘅。管理層又冇人識中醫,淨係識賣湯包,即管睇下俾人告多佢幾次之後仲點上市

坐藥房都有勁野架
好似係

傻啦普通人尤其是師奶都覺得係老嘢先有料架
後生嗰啲佢地反而信唔過

聽到都心酸

公司有時你唔追,連假都唔補俾你,補錢更加係冇可能,跟本都唔跟法例嚟做野

勞工假撞定休日呢啲次次都幾乎要印一份勞工法例去拍門先肯補返假,之後就直頭問都唔問是旦質你放一日就算。佢地係咪以為張合約係賣身契?

聽到都心酸

除非個醫生一個月做到三十萬以上生意
中西醫嘅藥劑師都賤過地底泥
唔一定人工 不過地位

聽到都心酸

除非個醫生一個月做到三十萬以上生意

全間鋪加埋都未必有30啦
咁多苦主

本身個市場就唔多人揀,我朋友擴張想請人請左一段時間都冇正正常常嘅合適人選,辣殺公司一個月就開一間分店,開條件又差,邊會請到人才?
貪平搵啲以前坐藥房嘅廢老填數,唔識玩ipad,又唔係讀得多書就學人做9upper嚇親啲病人,試過幫個廢老醫師執手尾見一條調經方無啦啦有3g川貝,心諗做乜鳩?
以前請嘅大多數係年輕同本地大學出身嘅中醫,到開始亂9咁開分店時就變晒五六十歲打上嘅。管理層又冇人識中醫,淨係識賣湯包,即管睇下俾人告多佢幾次之後仲點上市

坐藥房都有勁野架
好似係

傻啦普通人尤其是師奶都覺得係老嘢先有料架
後生嗰啲佢地反而信唔過

老嘅有料嘅肯定唔係連鎖店做,啲老藥倌係啲老字號重金都掘唔走,會係到逗個四五六十蚊一個鐘?
唔好意思,想搭單問下
有冇大陸既中醫學士,西醫個part用英文讀,中醫個part用中文讀架?

廣州暨南:中西醫都係中文
唔好意思,想搭單問下
有冇大陸既中醫學士,西醫個part用英文讀,中醫個part用中文讀架?

冇係上面讀中醫所以唔知,不過聽D師兄講全中,唔會用英文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞