[你問我答]做緊中資和順堂--和順堂疑無牌售中藥材 兩女職員被捕

492 回覆
78 Like 3 Dislike
中西醫嘅藥劑師都賤過地底泥
唔一定人工 不過地位

見到藥劑都覺慘
咁多苦主

本身個市場就唔多人揀,我朋友擴張想請人請左一段時間都冇正正常常嘅合適人選,辣殺公司一個月就開一間分店,開條件又差,邊會請到人才?
貪平搵啲以前坐藥房嘅廢老填數,唔識玩ipad,又唔係讀得多書就學人做9upper嚇親啲病人,試過幫個廢老醫師執手尾見一條調經方無啦啦有3g川貝,心諗做乜鳩?
以前請嘅大多數係年輕同本地大學出身嘅中醫,到開始亂9咁開分店時就變晒五六十歲打上嘅。管理層又冇人識中醫,淨係識賣湯包,即管睇下俾人告多佢幾次之後仲點上市

坐藥房都有勁野架
好似係

傻啦普通人尤其是師奶都覺得係老嘢先有料架
後生嗰啲佢地反而信唔過

老嘅有料嘅肯定唔係連鎖店做,啲老藥倌係啲老字號重金都掘唔走,會係到逗個四五六十蚊一個鐘?

Pt醫師75
和順堂前醫留名 公司成日要醫師轉唔同鋪,有客都變冇客啦

聽過個醫師同病人月尾約下個月覆診 個醫師講「我都唔知下個月返邊度」

聽到都心酸

冇30號都唔出更表,三催四請先俾個初稿出來望下,個個月都擔心自己會唔會被調更調舖,更離譜係調同事定休日食左一日假,仲打來屌你做乜唔返工
勞工條例規定每7日一定有1日定休架,IT部同事

IT同事人工高過九成醫師

除非個醫生一個月做到三十萬以上生意

全間鋪加埋都未必有30啦

睇咩鋪啦
唔一定人工 不過地位

見到藥劑都覺慘

關個體制事,掌權個班係西醫,唔會俾你西醫西藥分家,都唔會俾中醫上位,至於連牌都冇得考既中藥
配劑證書,文憑,高級證書,高等文憑,高級文憑,中藥學士,樣樣出嚟都可以話自己“有牌”咁讀學士個啲真係慘,係香港又做唔到科研,執藥又同一班讀完三個月就“有牌”嘅地位一樣
配劑證書,文憑,高級證書,高等文憑,高級文憑,中藥學士,樣樣出嚟都可以話自己“有牌”咁讀學士個啲真係慘,係香港又做唔到科研,執藥又同一班讀完三個月就“有牌”嘅地位一樣

笑左,怨氣好大
唔好意思,想搭單問下
有冇大陸既中醫學士,西醫個part用英文讀,中醫個part用中文讀架?

冇係上面讀中醫所以唔知,不過聽D師兄講全中,唔會用英文

唔係應該有外國人黎讀架咩?
外國人黎讀中醫都用中文?

大陸就全中啦

笑左,怨氣好大

讀個學士做既野同人工都同d阿姐一樣
唔一定人工 不過地位

見到藥劑都覺慘

關個體制事,掌權個班係西醫,唔會俾你西醫西藥分家,都唔會俾中醫上位,至於連牌都冇得考既中藥

同阿姐一齊搵食啦
唔好意思,想搭單問下
有冇大陸既中醫學士,西醫個part用英文讀,中醫個part用中文讀架?

大陸就全中啦

西醫個part用中文對將來有咩影響?

笑左,怨氣好大

巴打讀中藥?

笑左,怨氣好大

巴打讀中藥?

唔好不停係到問人有冇牌,讀咩啦

笑左,怨氣好大

巴打讀中藥?

讀中藥仲衰過讀中醫
唔好意思,想搭單問下

大陸就全中啦

對睇症冇咋?
做研究應該有?雖然我應該專睇症

你第時想做西醫咩

大陸就全中啦

對睇症冇咋?
做研究應該有?雖然我應該專睇症

你第時想做西醫咩

唔係呀 見中大d醫師會做研究

有幾多會做咁專

笑左,怨氣好大

巴打讀中藥?

好奇
唔一定人工 不過地位

見到藥劑都覺慘

同阿姐一齊搵食啦

又唔好咁講D呀姐,佢哋有啲係幾好人又肯做嘢,只係中學呢行人工同學歷唔成正比
唔一定人工 不過地位

見到藥劑都覺慘

同阿姐一齊搵食啦

又唔好咁講D呀姐,佢哋有啲係幾好人又肯做嘢,只係中學呢行人工同學歷唔成正比

總之夠老就搵到食
唔一定人工 不過地位

見到藥劑都覺慘

同阿姐一齊搵食啦

又唔好咁講D呀姐,佢哋有啲係幾好人又肯做嘢,只係中藥呢行人工同學歷唔成正比
識幾個中大讀中醫既
勁到仆街 前幾頁笑人果個真係井底之蛙

利申以前都係
識幾個中大讀中醫既
勁到仆街 前幾頁笑人果個真係井底之蛙

利申以前都係

中大有勁人?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞