[你問我答]做緊中資和順堂--和順堂疑無牌售中藥材 兩女職員被捕

492 回覆
78 Like 3 Dislike
樓豬邊間分店

四圍走嘅pt仔

瘋狂擴充又唔想上市cap水,明明執藥同醫生都請唔到人,條數又亂,又會拖糧,又會計少醫生嘅佣金,中資公司真係做唔過

當初黃錫基做CEO時都仲ok嘅,起碼咩都有商有量,唔會見你多症就調你舖咁仆街。
姓孟果個上場係擴充得好快呀,問題係6間變就來30間時,office個行政架構同藥房有冇相應增加5倍先?

5個都冇啦

成個人事架構以倍數擴大,會計來來去去得2個做野,糧單拖足半年仲要計錯數。藥房忙到仆街仲要幫新舖執湯包,聽過幾次壓力大到想總辭。成日話想請人,招聘廣告個個星期renew,但啲條件出到鬼死咁度縮,請埋啲亂開貴藥呃錢嘅江湖郎中同啲乜叉都唔識嘅支国c9做前枱充數,又要擴充又要慳皮,根本睇佢幾時爆。

多症即係多人睇做乜仲要調走人

驚你攬住班病人走
初頭調下你更,返左某舖半年逢週一五突然下個月變三六,遲下見你又儲返啲人就藉口第間舖缺人調你過去cut晒原本啲更
做PT定晒時間地點佢地就唔敢亂郁,係全職先咁冇人權

想啲人跟醫生,想跟佢和順堂個招牌,啲高層都冇腦,邊個睇醫生係睇個連鎖招牌呀

你留意下姓孟嘅落舖,又或者佢教果班阿嬋派湯果陣講乜,咪又係不斷強調啲藥冇打硫黃,好乾淨,藥效好
唔會提個駐診醫師係邊個架,叫佢入去拎本黃頁自己睇醫師簡介啦

叫佢收欄啦,冇琉磺,咪又係用其他嘅防腐劑,中藥邊有可能唔用藥又保存年幾兩年,更加唔好提有啲舖仲用緊14年嘅藥材。加上啲藥又唔係自己種,佢又宣傳過係,實情係大陸廠到攞貨再自己貼牌

其實就當佢啲藥靚過出面,起碼望落同聞落係,但都唔值得俾貴幾倍錢去買。
一條銀翹散百幾蚊一劑,我叫個病人落屈記買沖劑都夠食成個禮拜啦
你留意下姓孟嘅落舖,又或者佢教果班阿嬋派湯果陣講乜,咪又係不斷強調啲藥冇打硫黃,好乾淨,藥效好

「試下飲啊!新店開張,所有湯包七折。」香港仔華貴坊商場內,一間新開張的和順堂中藥店門前,掛上推銷員名牌的職員向路過街坊遞上湯水,講解各款湯水如何養生。記者隨口詢問患暗瘡應飲用何款湯水時,職員即指:「飲潤肺湯啦!」見記者面帶質疑,又解釋:「冇專治暗瘡嘅湯水,啲湯可以幫助肺同腸胃功能,龍脷葉仲可以化痰,冇痰都飲得。」但未解釋治暗瘡與潤肺湯的關係。
呢間辣殺公司換左姓孟嘅做CEO後已經望緊上市,到近一年明明請唔到人都係咁開新舖,就知上面有壓力想拿拿聲搞掂上市程序。

然後就cap水閃人。

今次單野佢地唔揹個責任,之後想有人入去做睇怕都難

瘋狂擴充又唔想上市cap水,明明執藥同醫生都請唔到人,條數又亂,又會拖糧,又會計少醫生嘅佣金,中資公司真係做唔過

當初黃錫基做CEO時都仲ok嘅,起碼咩都有商有量,唔會見你多症就調你舖咁仆街。
姓孟果個上場係擴充得好快呀,問題係6間變就來30間時,office個行政架構同藥房有冇相應增加5倍先?

5個都冇啦

成個人事架構以倍數擴大,會計來來去去得2個做野,糧單拖足半年仲要計錯數。藥房忙到仆街仲要幫新舖執湯包,聽過幾次壓力大到想總辭。成日話想請人,招聘廣告個個星期renew,但啲條件出到鬼死咁度縮,請埋啲亂開貴藥呃錢嘅江湖郎中同啲乜叉都唔識嘅支国c9做前枱充數,又要擴充又要慳皮,根本睇佢幾時爆。

驚你攬住班病人走
初頭調下你更,返左某舖半年逢週一五突然下個月變三六,遲下見你又儲返啲人就藉口第間舖缺人調你過去cut晒原本啲更

想啲人跟醫生,想跟佢和順堂個招牌,啲高層都冇腦,邊個睇醫生係睇個連鎖招牌呀

「試下飲啊!新店開張,所有湯包七折。」香港仔華貴坊商場內,一間新開張的和順堂中藥店門前,掛上推銷員名牌的職員向路過街坊遞上湯水,講解各款湯水如何養生。記者隨口詢問患暗瘡應飲用何款湯水時,職員即指:「飲潤肺湯啦!」見記者面帶質疑,又解釋:「冇專治暗瘡嘅湯水,啲湯可以幫助肺同腸胃功能,龍脷葉仲可以化痰,冇痰都飲得。」但未解釋治暗瘡與潤肺湯的關係。
樓豬邊間分店

間間舖都要番下嘅pt仔
仲要間間分店嘅勞工保險過晒期,到時死咗係公司都冇得賠
仲要間間分店嘅勞工保險過晒期,到時死咗係公司都冇得賠

咁都冇人報勞工處?
所有法律,條例對中國人來講,都是浮雲!
所以話中醫想提升自己地位學西醫搵咁多錢?發下夢好啦
做大個餅嘛
所以話中醫想提升自己地位學西醫搵咁多錢?發下夢好啦

呢行真係自己玩死自己

5個都冇啦

驚你攬住班病人走

叫佢收欄啦,冇琉磺,咪又係用其他嘅防腐劑,中藥邊有可能唔用藥又保存年幾兩年,更加唔好提有啲舖仲用緊14年嘅藥材。加上啲藥又唔係自己種,佢又宣傳過係,實情係大陸廠到攞貨再自己貼牌

其實就當佢啲藥靚過出面,起碼望落同聞落係,但都唔值得俾貴幾倍錢去買。
一條銀翹散百幾蚊一劑,我叫個病人落屈記買沖劑都夠食成個禮拜啦

貴三倍咁上下
好多同事比人炒/cut更
咁撚賤格
咁撚賤格

同事你好
好撚慘喎

廿歲女未來中醫,番暑假期做下收錢執藥都俾人拉,公司仲粒聲唔出,冇零售牌仲咁光明正大賣中藥,最後員工上身

咁慘

返支那做中醫啦

考dse入hku讀到中醫,爸打都要叫人番支那?

同廢青咁計較做咩

讀都未讀完已經係幫支那藥材散貨
返正香港犯左刑事要拎個牌會難咁多
返支那行醫又唔洗睇香港面色
又可以搵下d山中神醫學野
學有所成,咪搵大錢lo
點都好過係西醫霸權盛行既香港r飯食

返正班傳統中醫話大學課程係垃圾,咁順勢返支那搵民間神醫學野啦
推到多d人見到唔好落火坑
特別係fg果d配藥同埋就快考到牌果d中醫
無幫襯過
無幫襯過

一次都唔好,大把其他選擇

同事你好

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞