越南-峴港遊記live(多廢圖)

798 回覆
81 Like 7 Dislike
2/8

美山勝地 +會安一定最順路wo

五行山 同 山茶半島一定得啦,grab就得,tour我就覺得冇需要,因為冇咩歷史野介紹,除非你想識韓妹
留名精盡人亡
有冇絲打試過一個人去峴港?
樓主有無去迦南島玩竹籃船?
今次冇去會安,但覺得值得留一晚
清想問如果會安唔過夜,10點零11點會唔會難CALL車番峴港?
峴港夜市通常都係去山茶夜市?
應該唔難,你要留到咁夜?

有時沙灘有活動都有攤位,山茶夜近市區
唔介意坐10-15分鐘車可以去依到

https://maps.app.goo.gl/HVCa4BeFCti69pHa7
Agoda 取消酒房錢係咪賬面扣左再過30日退返俾你
你指普通免費取消?你睇官網準D
我都係去峴港,依家第四日就轉左去會安住2晚
會安住宿都幾平
都係,不過鄉村feel
過晒期,但係想講吓睇完推介,今晚去咗呢間嘢食海鮮發生嘅事
因為一個人去,點菜時我就問有幾大份,食唔食得晒
落單個侍應完全講唔到英文,又唔太聽得明,我話咁我想要一個人份量嘅龍蝦同虎蝦
佢用翻譯app推薦我食隻唔大嘅龍蝦,同埋”soup made with tiger prawns and lobster blood”
我諗咗吓,唔係好明但應該問題唔大,食海鮮本來都會食埋佢地啲血㗎啦,同埋翻譯app都出埋,再問盞越講越亂,所以就落咗單,去揀蝦

跟著返埋位等食
等左一陣,突然兩個職員行埋嚟,其中一個人脅持著隻蝦咁,兩條友笑容滿面望住我
我心諗咩事?但下意識攞電話出嚟拍片

真係完全唔知會咁!!!??
有位職員哥仔竟然拍埋一份
我大受震撼,諗到要食就好崩潰,垂死掙扎問多一句會唔會煮一煮碟嘢?
佢哋笑容可掬咁話No😊
救命呀咩事呀?!乜”soup”唔係一樣煮熟煲滾咗嘅食物嚟咩????

佢死得好慘,我硬著頭皮夾硬食咗大半……

仲要一啲都唔平,好肉赤
埋單時,頭先落單嗰位哥仔竟然一臉期待,問我攞條片嚟睇
果然,返到酒店問酒店職員,佢哋都好驚訝,話完全唔係一般嘅越南菜,仲問番我有無煮熟……
嘩咩料個侍應咁撚興奮
我上個月都去左玩,越南人大多數都好nice,你同佢地講減奀會笑到見牙唔見眼
係呀,完全估唔到係咁
嘩你呢單真係嚇親
啲老人家話龍蝦血壯陽的
巴打食完有冇肚痛?
咩叫減奀
返酒店Google咗,傳聞話生飲壯陽
又有frd嚇我小心寄生蟲
但我係絲,無陽要壯
好彩無肚痛,而家匿喺美術館嘆冷氣避暑,搵緊邊度一個人都食到正常唔貴嘅海鮮🦞
謝謝/thank you
感恩嘅越南文
交通亂中有序,其實仲安全過係香港起碼啲司機既態度係好過香港果班
多謝咁解
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞