越南-峴港遊記live(多廢圖)

798 回覆
81 Like 7 Dislike
去漢市場買件衫,清爽好多
你可以簡D唔熱既活動既
想問治安點?我月尾去,想拎部相機去街拍下
好好,冇驚過,成日囉錢出黎數,同埋未遇到呃人,琴日係沙灘買左罐酒飲,行開左好耐以為唔找錢比我,點知最後有找比我

今日全日市區,聽日就番香港

一朝早又坐電單車過橋,有D上癮,過埋龍橋都係3萬,坐車要8萬幾

去占婆博物館

峴港占婆雕刻博物館
0236 3572 935
https://maps.app.goo.gl/rhtWDMo26HZMidoB8

$60000一張門票,貼張表出黎,但幾多人買都係冇平

環境幾靚,冇冷氣,但又唔熱

外國人鴨仔團,好多人都係坐係到等走

叫做有3層

第2層有=冇,D展品垃圾,燈都冇支

當時既人都變曬歷史既一部份,我地都會有咁既一日,N年係 博物館見到我地既相

最早係一戰後已經有依個博物館,不過似倉多過博物館

當年今日

用依D工具黎考古真係少見

係其他國家展覽好多次

依幾張數幾型,透視曬

好似話係古代戰士既裝扮

中國傳入去既 馬球運動

咩史詩故事虛構出黎既角色

印度三大神既 梵天?

唔記得邊個先係濕婆

行左大半個鐘,自從google翻譯越黎越快同好,睇博物館都認真左好多

之後去粉紅教堂
實物同網絡上既相差好遠,同彩虹邨一樣,D色好淡又殘

好多韓國人影相

去到第五日先聽到第一句廣東話

好撚柒熱
熱到好撚辛苦 痴線啱啱沙灘行左一陣頂唔撚住
好過落雨

去左個商場,睇相好大,入邊咩都冇,得間韓燒放題

機鋪

好似為番起$1=2個幣

廢老至愛

D game好舊下

$1蚊港紙鋪,可以打到手軟

行番去前少少食依間

Ăn Thôi Restaurant
090 550 05 72
https://maps.app.goo.gl/qTogHkvFxeKV5aMu7

主要係依兩頁,叫左圖一右下個蝦湯底麵

一樓爆曬坐二樓,全場都係韓國人

菠蘿汁 $30000好似

個湯底唔錯,但個麵種唔係我杯茶,係煙韌既麵黎

埋單係樓下,$155000 ,都要$46蚊到,整體唔錯,越近河中間同海邊就越貴

係有紅綠燈的

Tau Hu Xe Lam
0236 3552 249
https://maps.app.goo.gl/kUHjTKsJTU7coq6FA

經過本身係想食雪糕,但見有其他就試下

簡左最冇伏黎試,豆腐花+布甸,本身係熱,我話要凍就比左D冰我,幾好食

先$7.5,淨係布甸香港都賣$2-30

10/10推介

好耐冇試過旅行日日都咁好天同冇落雨

好鍾意佢地飲咖啡既文化,坐係到hea/同朋友圍埋傾計,真係好寫意

連鎖咖啡店$10都唔洗

之前係泰國做過facial,今次就試係越南做

有日本客

按摩就貴D

簡左 $450000/$135,主要係想清下黑頭,香港做平極都$400

洗手盤幾靚

間房都幾是正

唔洗沖涼

乳酪幾好食,好少可食柑橘

依到好似4-5層高,不過每層唔係好大

坐電梯上落

感覺幫我搽面果D都幾稀下,其他就大致正常,巴打可以玩下,特別咁熱,絲打就冇謂

暫時性價比都係第一日果間

樂天係幾遠下,又係坐電單車,真係幾正下,全部都係韓國人買手信多

冇食開KFC,大家覺得平定貴

好似可以送貨去依D酒店?

又係機鋪,但係多人好多,不過都係越南人,我估依到依家算市內最高級既商場,好難想像香港是但一個屋邨商場都靚過佢地

除左大片,其他都係韓國電影多

爆谷價錢有得同香港比

同香港一田果類咁上下大,大多小小

全部都係韓國麵,越南河粉有D香港都有得賣,買左幾包試下

有位食飯,不過一田好似都有

雖然係樂天唔算越南本土野,但隻雞都幾貴下,同一田一樣價錢

$10盒,但真係好頹

$30,同爭鮮一樣價

D三文魚

black pink

勁大個區係賣咖啡,有得試飲

都係D乾果

好多野都有得試食

水果區

好貴下

左邊果隻蘋果同香港一樣價

日清包麵好似平過香港?

越南人都有

買左小小芒果乾同河粉,買野同日本一樣都係自己執番入袋
凡係市集都有唔使特登去漢市場
傳統黎

未夠鐘食法國餐,就飲杯野先

L2B COFFEE & CAKE
https://maps.app.goo.gl/9wSKhyWcxMZwgYZ57

老闆娘,求包養

好似有3層

佢貼D相貌似最出名係水果類,雖然個名係咖啡同蛋糕

honey Peach tea
落完單會收左錢先,然後你坐到幾時都得,依個模式幾好

想坐出邊多D,睇住D人行黎行去

杯野幾好飲,唔會話太甜,偏向茶多過果,環境服務,同野飲都好過前幾日隔離依間
agree 小伏
食過?
復活節去完
ching啲沙灘相影得幾好
係峴港或會安唔係好搵到間地道banh mi

係胡志明市食過間真係會翻炒

Bánh Mì Huynh Hoa
+84 896 698 811
https://maps.app.goo.gl/8dQKwHvihzyALYjo7
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞