越南-峴港遊記live(多廢圖)

798 回覆
81 Like 7 Dislike
Zalo 同WeChat都得
附近的人就有
我講明貨不對版唔會上
不過比的士錢打發佢就廢時有麻煩姐
打錯,越南真係冇手信好買
我都只係 係咁易買左包咖啡同腰果比老母
果啲乜鳩芒果乾完全冇特別香港大撚把
D咖啡買左2盒黎飲,D口味唔似香港飲果D咁濃
越南咖啡飲撚到糖尿
沖果啲都係咁甜?
你買果時冇試飲咩,我係樂天買有試飲,唔算好甜既
冇 去漢市場求撚其執左包就算
d 細酒店自助早餐係好嘛嘛啲廚根本唔識煮西餐,出去食碗粉好過
越啡有陣油益味
真係好垃圾食左兩日冇食
河內 越南味重好多
去sapa 好撚靚
(十年前)當年要去3晚2日,坐火車霸轉小巴,聽講起完高速巴士好快

下龍灣就跟團去2日1夜,去到先係36定72街訂

陸龍灣一日來回幾正
同泰國真係冇得比,所以寧願冇早餐,有都係食下水果食D菜
有冇人住過Pullman或者TIA Wellness Resort?
Pullman 平一半但係TIA包每晚spa
所以走去hilton
咁架咩
Pullman 大概1500一晚,TIA 2500 但每晚包每個guest 80分鐘spa
有冇人住過呢兩間?
嘩 155都幾貴
就算我見其他local少少嘅餐廳 啲物價同我六年前去都高咗幾成
依到係橋隔離D旅客餐廳,所以貴D,唔多抵食
如果夜晚7點先落機,建唔建議當晚狗衝去會安行下 + 住9點先到會唔會已經冇嘢行
當你快既19:30出機會,20:30去到會安,食完野都冇野行,會安最靚就係黃簡到夜晚周圍都係燈籠,你過夜聽2日朝早更加冇野行,曬左一日時間

寧願住峴港,第2日即日來回會安,又唔洗煩行李
收到 因為快閃4日3夜,想啲時間安排得好啲
峴港市區係咪冇乜好行,食嘢為主?
你會唔會去巴拿山果D先?
第一日去峴港放低行李食完飯行下沙灘飲下酒,第2日可以去下漢市場果邊,飲下咖啡買下手信,2-3點咁上下先去會安,食個tea又低, 都多手信街果類下,食埋晚飯,夜晚再行下,好多燈籠/條河影相都幾靚,番峴港

第3日睇下參唔參加tour/巴拿山果類囉

鍾意spa就建議日日做
第1日應該都係跟你嗰plan去行,始終時間唔多
第2日會轉酒店 去TIA做免費spa 應該5點左右去會安行下,9點返酒店再做spa
第3日會去山茶半島,因為酒店離其他景點有啲遠,打算係酒店hea下等食晚餐就完,或者去埋山茶夜市
第4日checkout完搵多個地方行下就返香港了

成個trip主要都係以hea為主,怕太熱會頂唔順,講緊好似平均35度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞