Leica用家討論區

1001 回覆
4 Like 18 Dislike
Leitz Phone 啦買

我使唔使買左幾多部都要係連登講
我自己就算有m6但平時都只會帶q出去囉
m6係心血來潮先偶爾用黎玩下
去旅行根本就係q方便好多

家陣leica只可以討論m一種相機?
其他有啲比較”panasonic”就唔係leica 不值一提?
係咪一定要正統先可以講?用正統都唔代表影到咩好作品喎

就算單從牌子黎講 要買都買部靚少少
最低限度都apsc果啲機
X係我角度都唔係最好既選擇
只係點都好過水人幾千蚊買d lux囉
入門得黎要係leica 有幾多選擇
人地話自己新手 推薦部m俾人有咩用
呢度大把用家連對焦都未識就學人玩手動
不過我都明 用得leica唔多唔少都係要虛榮感
買部m攞出街都型啲
呢位巴打分析得中肯啦 影相到頭來最緊要都係適合自己
cl唔差 不過留意返人地停左產
TL/SL/CL/X/Q

上面之中CL最唔建議 因為已經停左冇再出 機鏡都難賣出去 性價比太低
X就比較舊 影出黎幾靚但對焦慢
每一隻都有佢自己既問題 自己再慢慢研究下
我都係因為它停產先留意到部機
本身都無諗住買, 係用它黑白mode 影完就覺得吸引所以買

消閒用開心就好了
以前有部Q2不過放咗
佢支28好影出嚟好24,唔係好啱口味
不過個快門真係好靜靜過X100V

而家用緊SL2S等SL3
部機除咗個重咗啲同個mon郁唔到之外真係正
同埋玩過咁多牌子Leica個menu真係用過最適合我

未試過玩M機,因為成日覺得未夠班玩旁軸對焦
近牌行開星際覺得而家多咗好多Leica二手機
尤其是係Leica X系列嗰堆,成堆掟出嚟放

之前見到有間舖啱啱放部二手Q2 Reporter(唔知係咪Monochrome)賣,價錢都冇show出嚟
食完個lunch返嚟望就冇咗
的而且確Leica只有M值得討論
要方便真係用返Sony
Leica從來唔係sell方便
新手點解唔用得M?
你估人人都好似你咁?

黑白mode
我都認同
Leica相機 to some extent就係同rangefinder劃上等號
新手想玩Leica咁當然就係要試M機啦
如果純粹係為實用性 要自動對焦防震個啲功能
根本就唔應該考慮Leica 因為唔適合
如果係貪個名 貪個牌子 咁更加應該揀正統嘅M機
手動對焦可以慢慢學 慢慢練習
但係rangefinder就係Leica最core嘅野
其他啲line只能算甜品
巴打你係咪人生好苦悶俾人欺壓多? 要上來踩下人先有成功感?
討論區又唔俾以事論事嘅

咁真係好笑嘛
visoflex2呢個殘疾輔助工具幫到好多M11用家
自從有咗live view,leica M都算普及咗
要AF真係用Sony算
大件夾抵食
教個小學生十分鐘都舞得惦
我認同Leica 其中一個最主要/最重要的賣點係旁軸對焦系統…

1. 觀看方式的不同
可以一隻眼看旁軸對焦視窗、一隻眼看外面的環境…
可以更有效的就著環境的轉變而作出構圖的變化或拍攝等…

2. 由於無左反光鏡的原因,拍攝時所發出的聲響可以是很輕柔,底片年代Leica 過片拉桿是非常順滑,快門過片聲輕柔…RF 對焦、拍攝、拉菲林過片桿對好多人來講是非常有儀式感或用Leica 旁軸相機與其他旁軸/單反相機的分野…

但我又覺得旁軸對焦系統有吊鬼的地方…

一方面,大部份有經驗的人會同你講,我會使用泛焦/估焦拍攝,收光圈以換取足夠的景深,二就好強調,我對支鏡的對焦位置、手感已經可以做到人機合一,眼看距離時,就可以單靠肌肉反應迅速對焦,準繩度達90% 以上,好似熟練估焦準確,我影到的相就好勁咁…三,使用廣角鏡時,可以齋看鏡頭景深尺,固定光圈F8/F11, 調整拍攝距離作對焦,或21mm 時用 2m / F8-F11 組合對焦等… 四,室內或低光時,泛焦/估焦一樣無問題,可以外加閃燈咁…

以上四點,如果你掌握或熟練,你基本就不用看旁軸對焦,或你拍攝的精度不需要咁高時,旁軸對焦其實可以係可有可無…
如果觀看旁軸對焦的作用是為了精準的對焦,當中又會出現近距離視差,眼見未必是所得。

如果旁軸對焦系統只係輔助,其實我更期望Pix 可以推出FF 版本
更細小、更低調的機身,專注旁軸相機的體驗,無LCD設計、更多的手機技朮投放入內…

https://pixii.fr/pixii-camera

我個人覺得旁軸估焦/泛焦拍攝係有一定的樂趣、與單反或自動對焦係多左份手動對焦的樂趣或可以更直接有效地做到自己想要的要求或效果…

但同時間,其實我唔介意,Leica 可以有富士 x100v 般Hybrid Viewfinder , 在RF 對焦視窗上邊角上加上實時細小的EVF 作輔助,改善視差、眼見即所得的情況

Leica M 相對地有太多舊有的包袱,單係取消機底蓋,用上SL 電池對舊粉可能已經不滿…個人其實希望如果Leica M 可以推出不同的產品線、有hybrid VF 、單EVF 、舊有傳統的旁軸對焦,可以出台基線短d ,細小的機身,方便旅行使用,應對不同需要的人士其實會更開心…
visoflex呢舊嘢真係柒
完全冇咗compact同rf嗰件事
真係比老花人士,或者駁長鏡,近攝個時用
日常用係柒,但無可否認有咗呢舊野,成部機係功能上係增強咗既
呢啲位我都支持用返sony
批新鏡要用0.3-0.7m對焦一係用visoflex一係用芒睇live view
0.3嗰支唔係同11同步出咩
rf都食唔到?
今日on99咁執左個fd部殘m2打算寄去比人翻新
rf物理限制,再近就對唔到
官網寫曬0.7之前嘅無rf喎
藝術家
字都唔識多隻
對到,落眼鏡咪得
50 Summicron DR
90 elmar macro
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞