Leica用家討論區

1001 回覆
4 Like 18 Dislike

本來就係尋開心
拉sir嗰段嘢係真係有意思
佢不嬲講嘢都鳩下鳩下 你又剩係覺得佢撚
所以咪話你個人層次低
你同佢嘅分別就係你嗰堆嘢完全係為笑而笑
定係你覺得你咁樣加句窮撚 執下人口水尾會型啲
無左hklfc, 有哩個post係好事
利申: Minilux, M4, M8.2, X1, Q2 用家,用平鏡
你睇吓你又打飛機啦 開心就好
之前我講下笑話呢個post係高級人種分水嶺
原來係真
你太高層次啦 俾人撚完仲要擦鞋
都係嗰句最緊要你開心
我食花生又食得開心
拉sir 永遠是對的…
笑死 我不嬲都有屌鳩佢
事實係你特別柒
講嘢冇內容冇學識學乜撚嘢人答嗲
一句自high食花生就以為自己冇問題
Walter Mandler 晚年都算係開心
同期嘅工程師好多都麻麻地

睇返個表,基本上玩leica 舊鏡差不多係玩Walter Mandler 光學設計
有咁的成就其實好夠了
睇到呢張圖 真係一將功成萬骨枯
好難想像當年嘅競爭如何激烈

50mm 1.4 pre-a

其實未有leica park 之前
Leica 工廠其實得個一百幾十人,真係好山寨廠feel
完全無得同zeiss 光學大廠去比…
就係因為山寨出的批次不多或不穩定,所以先會出現一台機、鏡,用左十幾年,內部的零件、鏡頭coating 可以有好多變化或不同…
咁先有得吹下邊一批次最有傳奇、用料最足、玩leica 追sn 期數嘛…

50/1.4 PRE-a 膠水易變都好過早期50/1.5 , 支支coating 都軟到花到七彩…
搵到支coating 靚仔的leica 50/1.5 成象玩味真係唔錯…但同期支老福50/1.5 又完勝好多,哈…你追我趕先有進步嘛
其實未有leica park 之前
Leica 工廠其實得個一百幾十人,真係好山寨廠feel
完全無得同zeiss 光學大廠去比…
就係因為山寨出的批次不多或不穩定,所以先會出現一台機、鏡,用左十幾年,內部的零件、鏡頭coating 可以有好多變化或不同…
咁先有得吹下邊一批次最有傳奇、用料最足、玩leica 追sn 期數嘛…

50/1.4 PRE-a 膠水易變都好過早期50/1.5 , 支支coating 都軟到花到七彩…
搵到支coating 靚仔的leica 50/1.5 成象玩味真係唔錯…但同期支老福50/1.5 又完勝好多,哈…你追我趕先有進步嘛
m10一手用到而家報到,主要影屋企人
知喇知喇
重要的事要講6次
其實係剛剛個連登server short short 地 出唔到post …
按多兩野就連續出post ,無心的

有閒情時,間唔中都會拿返堆leica 通訊、camera magaize 睇下相…
印出來睇相的效果同睇lcd 睇相從來都係兩回事來的…
日本出哩類書確實係有心有力的…
首先Leica有好多代嘅鏡頭
橫跨好多個年代
每個年代都有各自嘅氛圍同光學特性
你當然可以話睇review可以了解到啲特性
你亦都可以話睇相分唔到
但係如果你親身感受過又有能力將個感受量化成為一個經驗
咁喺你創作/攝影嘅時候就可以多一個選擇
「呢個光,適合用1963年嘅氛圍嚟紀錄」或者
「呢個光,我想用1963年嘅氛圍嚟紀錄」
唔同代數嘅鏡頭出到唔同嘅光學特性,呈現到唔同嘅氛圍
係攝影/創作上,呢一點的確係可有可無同有啲多餘嘅
呢個只係一個選擇,但係有能力喺呢個選擇上作出決定就係境界

Leica嘅門檻已經算低
玩均啲鏡唔係真係睇畫質玩光學缺憾
係用多另一個角度同方法去感受另一個時間
增加一個既視感嘅可能性
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞