Leica用家討論區

1001 回覆
4 Like 18 Dislike
夠買Black Paint???
50.4A E43版 2中有交易啦

新版50.4A 個樣太肥 睇見唔開胃
最主要唔係我買,俾多兩三個choice 俾佢選擇而已…
講真買支特別版落數碼機畫質又唔會有明顯分別或改進…
襯衫無價XD
玩得leica 好多人都買兩三支,一支實用,一支收藏…

支50apsh v2 始終會落價去到28-30k
舊的一代鏡總會有壓力減下價的

50mm 海量選擇
20K 已經好多選擇
睇自己要襯衫、功能性、畫質定保值
每個人平衡點不同
說到底買鏡都要自己做下功課的…
話說昨日去一個景點影相…

去到見到有個攝影愛好者/ 攝影師…
遠望就見到佢頸掛住台銀M6+ 50asph 銀
可能見我都拿住台M 機…
一過來就問我用什麼leica 機可不可以睇下,用緊什麼鏡
我答今日帶台M10D + Kinoptik 50mm f2 APO
我見佢最主要目的都係想同我台機、鏡影張相打下卡咁…
吹完兩句,就無理佢…

我留在係個景點十幾分鐘
我自己用台M 機都影左十幾張相
我見佢一路掛住台M 機係身,但用緊台Canon 5Dmk4 加支50/1.2 影相
有時我諗,佢唔係掛緊台M 機係身,但用iphone 影相已經好好…
可能菲林真係好貴,拍下去的成本真係高左好多

有時真係要迫自己真係只帶一機一鏡出街影相…
各人拍攝的目或興趣不同
有興趣啱傾就傾多幾句,無必要諗太多野…
Ching邊度鄉下?
相機係一部部的
特別版coating有唔同
你分唔到就應該換過隻mon或者
驗下眼
E43岀名離膠
講個樣唔開胃
E43仲唔開胃喎
個hood伸出嚟,成件事好廉價
同問
佢掛頸襯衫啫飾物嚟
底片年代,特別版鏡頭coating 就真係有分別的
數碼年代,同一光學結構,前後期不同coating 影出來暖色d 、冷色d 、sharp d
後期簡單微調按個制個差異就已經好細…
可能我用LR / C1 解出來的分野重更加明顯
又或者可能真係換個更寬色域的lcd 會更佳的 …

數碼年代,機身sensor 、processor 、後期處理,影響性大好多…
以前就話沖印店師傅幫你調色/執色傘…
衰d 講句,以前玩黑房用唔同相紙同沖濟,出來的分別咪重大過果d 所謂鏡頭coating 色不同…
都可以唔係架…
你拿台雙鏡機去影相…
好多老人家,真係同過來同你吹水,當年佢地點樣影相
有時又真係一個幾好的道具去開發話題的…

Leica 野襯衫對好多人來講好重要
好多人唔買ZM35/1.4 都係因為大支野、個樣唔靚、唔襯機…
就算我自己相對實用型,都接受唔到係支鏡上面釘返銘牌再話自己係物復刻版…太樣衰或過唔到自己的鏡頭又真係好難拿出街影相的…

有機會試下用Capture one , 用返C1 v8 個engine 解出來隻色、sharpness 、denoise 已經同v20/21 有分別…

其實都AI 年代,應該都要接受到
數碼年代,由按快門前到影完後
機身可能已經幫你做左n 樣的野…
手機已經講緊你未影前一刻已經幫你預拍
你按下快門又唔知同你疊左幾多張相
去影左張你根本唔覺有做hdr的相…

要簡單做到所謂的比較分別
真係可能前後期物都自己去搞,可能都睇到分別的
但到其他人手上的手機睇,就真係唔好再要求什麼…

現在50% 人都係用手機、平版看相
再講色準其實都係對自己的要求多於其他人…
求自己開心、知自己要物就夠…
要追求更高的畫質或玩得愈高級的相機鏡頭
真係孤獨、好個人的…
之前用富士有試過C1,開張raw出嚟都用LR唔同色
原過依家菲林+數碼用晒奶,就轉返用LR
更可況現今係追求偏色、套filter 的年代
以前用64T 燈色片,你會想套返個色溫filter 去修正偏藍、偏綠
現在用Cinestill 800T 就係要偏藍調…

攝影都係藝朮的一種的
各年代都有不同的喜愛取向,但十幾年後又可能再循環一次又未定…
以前取笑玩lomo 、早兩年笑文青玩菲林、現在笑文青追返ccd 機

好多人追返Leica 35/1.4 11874, 唔洗11663
就係想追求返較低反差…
用最簡單的方法、器材組合影到自己想要的口味就夠…

只係Leica 野多左一樣叫襯衫最大
衰d 講句,有錢買晒堆特別版,一樣可以連動對焦都搞唔掂
咁收藏相機同攝影愛好從來都可以係兩種不同的興趣

唔好浪費時間去同d 唔同Channel / 水平的人去爭論
他們是永遠是對的…
自己分到就夠了,用在對的人或出去影多幾相更實際
底片年代,你重有條原slide 去對返色
大前提係你早幾年重可以去Colour 6, 東亞、Ditigal force 哩三間Pro Lab 有相對穩定的成象保証
但今日香港果兩間沖slide ,出來的slide 又偏紅、綠,成象都無保証

以前沖負片,你都好睇間沖印店有無果隻負片的Profiles...
今日咁鬼多副廠雜牌的負片出現,其實好多沖印店都用返基本富士/kodak Profiles 去沖片…

我自己由Lightroom v2 / C1 v6 開始玩, 中間又玩過Photolab, On1... 不同Processor tune 出來隻色可以好唔同…DXO Photolab 咁多年出來隻色都係好重數碼味…

近兩代C1 進步明顯退下來,LR v10 打後個Jpeg Engine 終於無咁爛,始終LR 又有海量Plug-in/ Preset... 如果風景向/ 商業向,C1 其實好方便的,只係反差較高,口味重d 咁羅…LR 哩兩年個AI 功能真係進步好大,後期變得方便好多…
始終M6菲林機 慳住洗其實都好正常
有無巴打用緊Q2 好唔好用
https://www.dcfever.com/news/readnews.php?id=35214

Q3 好大機會今個月發佈
Q2 好不好用因人而已,但出左Q3 ,Q2 二手價 應該會有得減下
到時應該可以執到台平機…
唔急就等多陣,睇下到時有無到價的Q2...
窮撚思維
M10D
呢部嘢逢親二手市場出現都會即刻消失
巴打有無用緊邊部~
期待SL3,不過傳聞話要年尾至出年年頭先出
我有支24-90,雖然成1K幾重但真心質素直逼APO

呢兩年啲rebadge鏡(除咗支100-400) 出嚟都係當kit鏡,連機買真係抵嘅,中心sharpness同原本嗰啲一樣,係邊位做得好啲
同埋呢堆鏡雖然唔係MIG但起碼賣build quality,好過D-Lux嗰啲直接貼牌,完全唔係Leica應有quality

不過用得SL真係就算啲鏡係MIG都預咗佢個價唔會企得硬,始終冇M機M鏡咁timeless
V2 E43, V3 E46又離膠
V1又軟coating又soft
新鏡又話伸縮hood
淨低邊支買邊支
.... 點解不時都聽到m240係俾初學,真係想請教下。
因為平易水新人入坑
上noct 囉屌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞