Leica用家討論區

1001 回覆
4 Like 18 Dislike
唔好玩啦,老闆,呢的相影嚟都無意思,數碼都唔好咁無要求好唔好?
仆街拉sir終於有相
第一次睇咕姑固以外既相
驚喜
屌你呀
9成人都只係不停換器材突破樽頸
同佢哋講要摸熟枝鏡真係嘥氣啦
其實有冇人去旅行貪方便會用枝zoom鏡tri elmar?
唔該清,我下次試試你個方法先。
其實如果隻鹿唔郁嘅話,影就真係無乜難度,但去旅行我相影啲比互動啲嘅,多個普通風景或單人照。

兩支都有,無大光圈但真係方便同易用
同埋而家平左好多
一代28-35-50唔駛兩萬抵玩
不過可以就入WATE先
要影互動起碼收到5.6喎
咁嘅影法全開f/2難怪唔中啦
陷阱對焦賽車都影到啦,鹿有幾難?不過你問題唔係郁唔郁渡
師兄勁喎,一言驚醒洛克人,我都想啲鹿好似賽車咁有條賽道畀我陷阱對焦。
加七d字體
重真係好致命.... 知道sl成斤重真係唔敢入。
其實sony 我都諗左好耐,綜合重量等因素,真係覺得a7c幾好,加埋支鏡細細支,隨身帶都唔覺負擔,咁先享受到拍攝樂趣。

不過對於升級部m,其實係有點情意結,m影出黎立體感真係強好多,焦點漸進得好自然舒服,認真諗左好耐。
我都係用a7c天工配奶鏡,出黎真係無咁立體。
可能我用哩類接環用左7-8年…
只能夠講Fotodiox 如果用係A7c 上會完勝過Techart EA9...
我用A7R3 + Fotodiox afm 其實可以拿來街拍、影小朋友…
習慣左當個AFC 做單點AFs 中央對焦點咁用
其實點都好過準過好多富士機…
Sony 機要出到M 機的立體感、通透感係要改薄Filter 的
Sony 機本身Sensor 前塊Filter 太厚,影出來會無咁清的…
唔改機用Nikon Z 機影就有M 機的立體感、通透感的…
問題係接唔接受到Nikon 味重一點…

如果純玩鏡計…
我喜歡A73/A7c thin mod 多於M10
Leica 要到M10R/M11 用返(Sony Sensor)
寬容度先大升…

26MP (X100v , Pentax K33 , XT3/4)
61MP (A7R4, 5, M11)
102MP ( Fujifilm 100s, Hass X2D)
151MP ( IQ4)
應該都係同一粒晶圓切出來,Pixel Size 都係3.75
應該係現在最好果粒sensor …
相機市場愈來飽和,都係要用Sony Sensor 攤份開個成本…

其實我期望SL3 用上61mp Sensor ,Pana 技朮可以追貼A7R5 有幾多…

Sony 都公佈左粒IMX455 61mp 黑白sensor ,哩粒相信99% 都係M11M 用緊果粒…
https://www.sony-semicon.com/en/products/is/camera/index.html
不過,你想要直出,我又真心建議用返leica 好
既然LEICA 直接做到你要求
用錢解決到就唔係什麼問題
買leica 野唔可以太理智的
帶少少衝動先買到好多機、鏡組合,哈
正如師兄所說,m11做到的後制都解決到,老老實實,其實m11除了升到14bit dng吸引點外,升黎仲咩呢?我又一向用最低像素,大過2mb都覺得係負擔,load得慢用位多,放電話仲好快無位....

反而中幅就唔係ps就得。
觀察下環境一定得既!多觀察多思考。

試多啲總會有啲冇咁fail既我都新玩慢慢試緊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞