Leica用家討論區

1001 回覆
4 Like 18 Dislike
影菲林會見到分別, 落m10p真係分別唔大
影數碼真係有新買新 舊鏡落數碼真係好無謂
其實主要係我見佢影開菲林
M240 本身粒processor 重keep 到鏡味
除左wb 不穩定外、偏黃外、iso 800-1600 當菲林機用外
其實畫質我覺得算不錯的,你重可以睇相分到邊支鏡影出來

早兩三年,M240 個價吸引d ,玩兩三年再放
其實可能分分鐘可以平手走…

又少問題過M9 CCD甩coating 問題
推人買M9 又要教人睇ID 15/16 , 換左早期的又有機會再甩過…
推人買,風險都幾高下…
M8/M8.2 真心太舊了,又唔係FF...
你話拿來當黑白機用,貪塊藍玻璃夠薄影象銳利就重可以諗下的…
但今日m8 好似都升返上10-12k...

M10 粒Processor 太重手,物鏡都係M10 味
M10R 會好d 的,但已經講緊40k+, 現在都少人放

其實都係加多少少系列
M240p 25-28k, M10 30-34k, M10p 36-38K, M10R 40K+
新手計都係睇budget 做人,加多少少系列咁
Leica 數碼機買賣周期長好多,今日M8 賣出去重值租,同期的單反,2-3k 都無人接了…
M10P 而家都上到40K
反而M10R都重係40K
無keep 睇價了, 又吾會買多台
通左關, 內地帶來的機遇XD
多人推m10p… 正如當年a73 二手價長期硬淨過A7R3…
下個月去東京 想問有冇咩舖頭推薦?諗住買m2 button
認真
香港多啲

新宿即時
師兄有無玩m11?評價如何?

我一直都幾頭痛,唔知要富士100s還是m11,其實m11似乎無咩賣點。
謝謝。其實係,有幾多人能夠用到新機的能力?玩熟支鏡已經好好
A7r5啦
唔好講到Leica啲新機有幾多新功能先
M11白痴都啱用
你哩個問題,相信會問多一年或兩年先會有結果?

不如問左你自己你要點什麼先?

買台機係來拿街拍?散步街拍?風景向?生活向?主力機?副機?影小朋友?要自動對焦?會玩zone focus? 會不會介意重量?

睇返舊post ,你話唔執相、想直出靚色…
問50S/R 都好大半年前就問過下…

如果我無猜想錯,M11/100s 其實都麻麻地fit 到你需要,不然根本就唔洗頭痛XD
謝謝師兄咁耐心追post。
其實真係影小朋友,亦買左部a7c,影快野絕對無問題。當初有咁決定時,覺得:
1. 無論幾鍾意奶都好,用黎影快野就真係....

2. sony 其實都好靚,但中幅係另一個層次,幾想試下,但富士對焦又係唔夠快,加上鏡頭太太太少,發展未成熟,甚至懷疑佢係咪真係想發展中幅,都近5年,d鏡真係少得可憐,仲要想搵支2光圈,都要80mm先有,可唔可以俾支35/2?同sony比實在反差太大。

3. 日本機易冧價是常識,用買富士機鏡的錢夠我買支35/50apo,最重要係支apo放得出,現在一手35apo買左8899。但都係果句,未試過玩中幅,都想見識下。

同時,奶機黎講,對個人而言覺得升到m11,叫做m240改良版,其實唔覺好明顯,但同gfx100中幅比,佢真係升左一級,比較易見到分別。

玩得相機下下計錢賣唔賣得出,其實係好無癮,但又無奈好實際。或者等100s冧下先,24/5富士有發佈會,寄望有好消息。

謝謝睇完長文。🙏
哈蘇 X2D 問題解決
今緊部m10 LM
但x2d好難駁其他鏡,同埋哈蘇枝微距真係麻麻地,鏡仲少過富士
鏡少,但係買齊唔夠用?
無超長焦,計埋倍鏡最長都係200零(等效200左右),微距又麻麻地咁
我外父臨走前比左好多相機我同我老婆
其中一部分架撐,重有部Digilux 3
無價寶 好好珍惜
有時間咪一齊去玩,奶有樣野好就係承傳,一代傳一代,不會過時,雖則唔知電子機可以玩幾多年....
係呀,去旅行幾重都特登拿去影下
我地會呀
如果要care保值,一定只可以買Leica M/Q2,就算SL都係會插
如果你覺得Sony已經夠靚同想玩高像素,寧願買A7R4/5

A7C同GFX100S我都曾經擁有過不過放晒
GFX100S話就話有PDAF,但佢都唔係用嚟影快嘢
A7C喺無反嚟講AF算慢,但GFX100S更慢
不過畫質真心頂級,16bit RAW,同埋一億像素crop到癲都大把detail
影人像同風景真係一流
問題係除咗50 F3.5嗰支叫做「餅鏡」之外支支都大碌到死
大光圈嗰支80.7真係洛克砲咁
比SL嗰堆鏡更重
幾點建議吧:

1. A7c 你要發揮佢最大的價值,唔系買2470GM2,什麼超大光圈鏡頭…拍小朋友計,其實係要買支2860kit 守左門口先… 180g 重的2860 kit ,日光下完全夠拍小朋友、Real time Tracing 都極穩定,室內低光帶多支55/1.8 or 40/2.5 已經好夠做…拍小朋友裝備係輕得1g 得1g , 你留返d 體力同佢地玩或注意佢地的安全會更重要…影小朋友最緊要係先影到,再講什麼大光圈散景、畫質…你Capture 到佢的有趣表情果刻已經係無價…我唔知你小朋友幾大…如果重係幼稚園階段,就有得影好盡量影,用什麼器材都唔太重要,一上小學,你根本無時間去影佢地或佢地已經唔會想俾你影…

1.2 天工afm ea9 Firmware 係優化A74 為先,連A74 Firmware 都未完善,更加唔好講A73/A7c...Sony 機最大問題係每一台機的AF通訊不同的,每個接環都要寫對應機種的Firmware 才有最佳表現…

Fotodiox Pro PRONTO Autofocus Adapter Mark II 係對應A73/A7c 去寫Firmware , 對焦速度、穩定性係好過EA9 1.6 係A7c 上不少的…當日收到EA9 Demo 用係A7c 上,真係連試都無興趣,根本就係挑戰自己的容認性,哈…試過拿來拍人,同日帶左EA9 + Fotodiox AFM + A7c + Noct 50/1 ,ea9 影左幾張就放低左,用返Fotodiox ... 我都期望EA9 早d 出2.0 Firmware Fully Support A7c/A7R3... 但照睇佢fine tune 到A74 已經偷笑…

2. M11 對你感覺係m240 改良版,最主要係你以RF 機作為散步機或你都明白用RF 機拍小朋友存在極多的限制…如果你要拿來拍小朋友又想用返m 鏡拍小朋友,強議你都係買SL2s / SL2 會更為合適,一來evf 更清楚對焦,二來, M 機+ evf 成件事其實都幾錯,或根本反應就唔算夠快…M11 最新果個evf 應該重要賣緊5000-6000...

對你來講,M240 最大痛點其實只係高iso 不可用,日光機/ 散步拍,好天下拍小朋友,其實M240 重算夠做,係差在只有一兩飛機會咁羅…
你問我,最簡單的解決方法係,真係認真咁簡單學下Lightroom後期處理,現在無你想象中咁難,你懶起上來,import 時套埋底片preset + auto 處理都收得工。現在連lightroom 都有denoise 功能,你肯花多一點時間去試M240 ISO 3200-6400 其實係可用的…想快d 用DXO PureRAW... 你肯花多少少時間去後期,比你買多台M11 更實際…

3. 數碼中幅,所謂的畫質優勢其實好大程度係後期處理影像的寬容度,如果真心只係諗住機身直出JPEG , 咁我真心建議你買台X100v 玩直出jpeg 算… 100s / X2D 粒sensor 其實相當不錯的,近日我拿朋友100s vs IQ4 150mp 用同一支鏡去比較,100s 真係唔會輸好多,根本上係極接近…

所謂的富士中幅無鏡用,其實玩得中幅, 4433 sensor 雖然唔算大,但GF80/1.7, 等效63mm F1.4 咁上下…但已經叫輕巧的800g ... 如果你想要再大光圈,口徑應該要82mm/96mm, 1KG 左右先搞得掂… 同埋玩得中幅,你真係想拿來拍小朋友,真係要收光圈的,景深再淺過FF , 下下1.7 去影,你想中隻眼都有點難度…

或者講,你買台100s 拿來拍風景聞相你會開好心的…拿來拍小朋友真心係玩自己…本身自動對焦又唔算快,重要拿來追小朋友,成功率我都唔知你可以有幾多…

買100s 最大問題係你要重新買鏡…食得起100mp 又唔太差的135 鏡都唔會輕得去邊或細支得去邊,當然錢可以解決好多問題,但最大問題係無錢傘XD

衰d 講句,富士唔係無鏡用,係無靚鏡用…同Hass X2D , PHASEONE IQ3/4 去比,係差在GF 鏡不對味…hass X2D 最新果三支38v, 55v, 90v 係交足功課,所以現在哩三支大缺貨中…

如果真係想玩中幅,其實對你來講,最抵玩其實係50R / 50S2, 拍小朋友用返手動Leica R鏡 壓力細好多,收點光圈,泛下焦,大約距離你張相都重叫sharp ,二手入再賣走,真係好有限錢…

我台M10D 都係要等小朋友上晒小學,多返free time / Me Time 先買得落手,幼稚園期間,影到佢地就係最好的相機…

利申: 現在有A7R3/GR3/GR3x/ X100v/ GFX50s2/M10D...剛剛賣走左A7C XD

5 月尾就算出新一代gfx ,你最後全新都只係會買100s / 50s2 , 叫可能平多4-5k ...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞