Leica用家討論區

1001 回覆
4 Like 18 Dislike
CCD Forever
M9用家 建議兩部同時擁有
標準答案都係繼續Keep M9 多買一台M10...

M10 建議起馬買到M10p, 個靜音快門值得俾多5-6K...
但現在M10P 二手價好似都上到38-40K...

其實搵到的話,M10R , 粒41mp Sony Sensor 其實唔錯的…
M10R Black Paint 機身應該會吸引過M11, M11p...
M11 Black Paint 睇個勢又係限定或去到最後期先會俾到你…
講緊快極都3-4年後的事…
買到M10R, 真係未來5-6年都唔洗諗上M11...
完全一樣
A74 係手但係硬係覺得拎出街重,但係冇錢入Q3,諗住買部Q2 玩下
認同,小弟由a74換咗m11,好撚輕便呀屌你老味
M 系我真係窮L 玩唔起
我都係死窮撚學人玩奶
一機加1-2鏡價錢同部q3爭唔遠啦
有錢人先可以好似品酒咁唔同年份既鏡都去品一品嚐,嗒下有咩唔同過渡,反差,氣氛之類
M10 m240
M11水貨都5皮4
我想要枝35 1.4 都3皮
我都想夠錢入坑

利申得Q第一代
其實個ccd係咪一定出事?
玩奶鏡都得,有時我搭sony 機影加奶鏡影,出黎都滿意,有時d相唔一定分到係咪奶機。
支35/1.4 pre a都係23k度
加部2手240約18k
約4萬搞掂
愈窮愈要玩奶嘛…

奶機奶鏡相當保值…
就算你現在買台M10, 33K...
玩一年分分鐘重有機會30K 走,缺貨時,分分鐘35K 都無問題…
身邊好多買2 手M240, MP240,玩一兩年賣走時都有錢執…

奶鏡兩三年就加一次價,長期持有
真係有機會只會通脹,賺左玩…
可況好多舊鏡都有炒賣空間,哈…
加少少可以m10
我都係玩落先知咁好玩,玩玩具玩到賺錢,真係無咩可以咁。
後期17-18年換個啲都未聽過會甩,七八年啦,似無咁易再甩架嘞
佢可能M240開始全部都有拍過片喎
M240P+11663 都係四皮半
大不了都係換塊玻璃
其實想體驗吓Leica 數碼機,
X1 / X2 / X typ 113 / CL / M8果堆APS-C 係咪都唔推薦?
甩coat先夠奶味
小米囉
用到甩coat最多味轉 兩萬幾蚊閒錢野
最緊要唔洗p相 m10啲色同Sony一樣屎
M8 APS-H???
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞