Leica用家討論區

1001 回覆
4 Like 18 Dislike
兩支愛展能zoom 鏡係好野來的…
你外父真係一個頂級的攝影發燒友…
有機會睇返佢已經拍的相,應該會有不錯的你老婆小朋友照片…
謝謝師兄,你覺得奶機還是100s影得好?
其實奶有個好處,夠輕,上左年紀真係虧。
無啦,現在有X2D + 38v+55v ,輕巧度真係完勝100s
問題係用太多機能去換畫質、輕便度…
直出唔執相,後期都唔用,重講物crop 相…

A7c 硬件都用緊a73 料,都4-5 年前野…
睇今年有無機會出A7c2...
應該會有埋A7R5 對焦系統…

來緊最抵玩,應該係趁Q3 推出時,執返台Q2 二手
Q1/Q2 個價真係硬淨到一個點…
分分鐘玩一兩年都重可以平手走
貪心d ,真係分分鐘重有點錢執下…
謝謝師兄長文回覆,資料詳細,感激。

我就係a7c 加奶鏡,對焦速度慘不忍睹,暗少少都唔得,長期難對焦,唯一好似係佢夠輕,配支pre a係幾開心,出街帶去玩無乜負擔,但配支r 28-90,真係手軟,對焦點樣更唔洗講。sl就真系仲重,無論鏡同機,在下都係敬而遠之...

但無奈個女跑得太快,我好明,捉雞咁,仲要靚仔無性,跑埋黎襲擊女兒都試過幾次,望得個mon都真係睇唔晒,唯有晨早出沒,無法佢太細唔夠打,縱使夠打都好唔想佢打,無家教的大有人在。現在女未到小學已經唔想影.... 還好仲有個細。

講返支鏡,都係果句,追唔到焦。我都認真諗要邊支,是關gm真係好出色,又夠預算所以真係諗住買2470,你真係估中左,差在1或2代。除了重量,其實成品相差應該不大,我重點追焦,1代勝價比亦高,諗下先。你建議果支我會望下,謝謝建議,始終有些野真係可一不可再,想盡量留住美好。

同樣買奶好大程度係無時間後製,係手機推幾下都用唔少時間,湊得小朋友都明....

關注中幅,師兄意見好好,唔玩中幅住似乎正確,入多個坑仲要重先慘。但gfx50r真係無興趣,睇過相覺得同100s有段距離,原本我都考慮入,但最後都係a7c算。而240升級,如你所講,真係軟件補夠到,老左大把時間補,希望仲有精神。結論都係2架都唔入,等下先,謝謝。
其實你重有一兩年最黃金的時間去影阿女,就盡你的金錢、能力去影吧…

目標以拍到阿女先決…

我的建議其實係多買一台A7R5 + 2470GM2 / 50 F1.2GM...
A7C+ A7R5 雙機流…
重要日子,就帶兩台插上兩支鏡…

50.2 GM 係支送技朮送畫質的鏡頭…由其係你喜歡直出,真心畫質先決,真係買佢就唔會死錯人…4 個XD Motor 對焦真係堅快,快到係晚上街燈對焦都好夠快,用來追阿女跑,係好好用,用埋A7R5 開埋個APSC MODE 當85mm ,一鏡兩用…哩支鏡你當租鏡咁用,玩佢兩三年,影夠就賣走,所費有限…比2470GM2 更有驚喜的

2470 你都係買GM2 啦,同樣道理,一來GM2 有感輕上不少,二來對焦真係快好多…畫質又好上不少,影到先再講畫質…

你問我,最佳的組合其實係A7c+2860kit + A7R5 + 50.2GM...
要個畫質又影到你想要的效果先值得拿超過1.5kg 重量的野去影小朋友…
支2860kit 其實真心唔會輸比支2470gm2…不過,太多人睇spec…

中幅真係等你阿女上左小學,你完成任務先再算啦
哩兩年真係影阿女最佳的成長時間,如果用金錢 可以去換就算啦,機、鏡用租的心態去玩,你會開心好多…
最揼春係太早放X100V
睇吓抖音班傻仔幾時吹捧Q/Q2
ccd都可以浴火重生....真係無乜叫無可能~~~

中國這個巿場....真係好容易被牽著走
謝謝師兄建議~二機流....在下真係無能力,攞住部240再加支R28-90,玩個零鐘真係手腕酸軟....無力,攞住1.5K仲要下下就住就住唔好撞野,爽到呢....無晒心機玩~都係果句:虧
支50.2真係好多師兄吹棒,要望望先~
Sony FE 28-60mm F4-5.6 (SEL2860)得167g....真係有驚喜,謝謝

女兒這個年紀,真係可一不可再,一世人就係得這幾年可以同子女咁親蜜,晚晚陪你側邊訓....仲成日話掛住DADDY....

有時買機鏡真係覺得自己有點過火,真係無諗過用咁多錢....原本買部Q都係3萬度....點知入M後真係無底深潭。中幅都真係HOLD住先....這時此刻佢的鏡頭組群發展得仲未成熟

btw,再次感謝師兄詳細回覆~
係呀,有時間問下外母睇吓有冇以前既相簿,最近佢屋企既防潮櫃都壞咗,換咗個新所以都要打埋下,見到裏面重有啲87年既「中環世界攝影」既單壉 睇番個日子都似係我老婆出世之前買的。 本身我自己都係普通玩下既影相既(讀書同工作需要都會接觸到攝影)而家都用多咗時間同老婆去去鑽研下😂
中幅發展未成熟?
907x cfv50cii 裝返成批手動鏡
又爭啲乜嘢?
無AF唔識影相?
叫好彩剛剛係疫情前入左台二手X100v
個價真係幾時放都唔會輸
咁就玩左年幾有多…

X100v 其實真係算係X100v 完全體了
粒26mp BSI sensor 體質又唔錯
台X100v 重大量缺貨中,下一代都唔知幾時先有機會見街

其實唔多看好下一台X100 mk6
唯一希望係佢賣返貴d
做返最高檔次,直接俾埋個Duratec 機身coating 俾用家
唔好好似XE4 咁,為左想做多d 入門市場
大量Cost Cut 機身操控、手感等等…
另,如果用上40mp ,咁就真係台X100v 可以長用多幾年或長keep 都得了…
無機身防震又要高密度
SNAP 機繼續keep 返26-30mp 其實好夠做

好似Q3 咁去到60mp 又無機身防震
又咁鬼大台,做主力機就合用的
做副廠真係too much ..
睇下今代Q3 會不會sell 數碼zoom 由28mm > 135mm, 哈

要炒都炒x1/x2/x113...

其實leica 都係時間再出返台OME Fujifilm instax mini EVO
早兩年台LEICA sofort 不知幾好賣…
拿來打卡當道具不錯,哈
無聊做咗次比較
啲M機二手真係貴3000

今期富士跑贏奶好幾條街😎😎😎
垃圾奶
2023加個反芒當係新嘢
leica有反芒,好前衛大膽架喇
非常同意

我自己個小朋友過左歲半未到兩歲
佢出世果陣我用緊A7S3 X100V XE4 M10
諗住x100v + M10夠用 同埋根本好少拍片所以就賣左S3
之後賣左x100v 同XE4 出左部Q2
我個combo就係Q2 + M10
到一歲左右影生日相 個仔已經搖黎搖去係到跳舞 我都係頂唔順 入左部A74
之後我每次同個仔出街都係帶部a74
發現AF快狠準先係最重要
最緊要就係張相用得
雖然用得既定義每個人唔同
但係對我黎講a74 10張有9張都用得
因為同親個仔影都帶a74出街所以Q2根本已經冇乜作用
每次都要考慮帶m10定帶Q2
(其實Q2個28mm都唔係好適合我,90%既相我都係crop35 mode)
最後Q2同M10都放左換部m11

其實係唔錯既選擇 目標清晰
自己出街/同老婆拍拖就帶m11去享受
有個仔在場既時候就一定係帶A74

上面位巴打其實問左好多個月
想買又唔敢買其實都係身痕
如果你錢多 咩都想玩下 咁當然唔係問題
我自己過來人以為apsc夠做富士對焦夠做
到最後來來回回都係用番sony
當然對我黎講當時既階段算係夠做
但係你用開sony 到最後你試玩富士中幅又玩埋m11可能會發覺sony先係最適合小朋友。
對我黎講唔算走冤枉路 用錢買教訓/成長 至少我依家目標明確

SL系列我都有玩過一排 SL系列插M鏡真係幾爽
不過真係重到仆街
用完部SL行過一次山之後我真係想中途掉撚左佢落條河到
德製奶好似Q3係第一部有反mon
我試過去奈良用M機影,根本M底先會接受到,點解唔輕輕鬆鬆帶部AF機24-70去影?

但如果旅影人像 + 風影,Leica M + APO係我接受到嘅重量下畀到最高質素嘅組合。
AF機+24-70有咩租合會係輕鬆?
一部菲林M加枝35 1.4 prea唔夠輕鬆咩?
上次去東京拎住部a74+2470gmii(背囊有部mp)先覺得自己m底孭住個袋重撚到豬閪又行上行落勁想死
後尾幾日朝早淨係拎部m出去,夜晚返酒店放低,再換部gr
所以後來賣咗堆sony換m11
不過係我窮閪啫,有閒錢部a74其實值得keep既有啲時候拎部sony出去係可靠啲
可能我技術問題,MF影鹿+小朋友都係5張先得一張中,仲要有時收到f4先得,腰平又要插Viso2。
我諗A74 + 2470GM可以輕鬆對焦,當然重量會多咗500g左右。

有無清有影鹿心得?

90 f/2 全開
影10張全部都中

仲要係菲林
自動對焦唔使多講啦,依家出到動物眼對焦都detect得幾準幾快
用部a74長期全範圍自動+afc就得,揀焦點都唔使

但用手動鏡,我覺得用熟咗,用rangefinder對仲順手過evf/live view peaking, 硬係妹下妹下咁一般焦段計啦(90mm內)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞