Leica用家討論區

1001 回覆
4 Like 18 Dislike
十鳩幾年機劏左佢算啦
唔明班撚樣攬住部垃圾CCD M9做乜春

要菲林味影返菲林咪得
要奶味又唔係真係關塊CCD事
請問各位前輩,我最近收咗部2手TL,撳快門個下有時會有兩下聲,之後就顯示快門錯誤要重開機先有反應,請問咁既情況部機係咪有問題?
係呀,壞咗啊
TL呢啲垃圾都買
不如用小米啦
Ching有無驗過智商?
想問下M240係咪電子垃圾?見到而家二手20,000樓下心思思想入手玩下
m10係基本入門款
M240不如用返sony
想玩乜買得起味買黎玩下,反正都係玩

買唔起m10要玩牛肺m240?
又厚又重 一行入室內noise衰撚過iphone
電子野有新買新
得班星際二手佬先會叫人執N手機
相機又好女朋友又好只會買一手
都唔知上幾手果個用家係油頭毒撚定係肥花大叔
次次影相都要同佢地間接kiss 諗起都想嘔
到買到部機又要買埋支鏡玩
冇$筆直咪玩sony玩nikon
樓上先有隻on9仔買咗壞嘅二手TL
你咁樣講真話叫人哋情何以堪?
咁用m2 m3之類既古董,上手幾手用家可能已經落撚埋地府又點睇
所以岀咗MA
兇機打7折
我會揀一手閪MA
Better than M2&M3
至少有0.7m最近對焦

銀機classic 刻字
黑機極致低調
無電池位又無timer
根本就好過m2/m3
冇故事 冇擋過子彈 冇味道 (N手用家面油體脂臭汗味)
其實都係一個神話
基本上Leica 品牌係一個玩家市場
只係要維持價值做出來的生態圈
宜家全部用Hoya 加鋁做
但係枝35apo真係鏡王喎
唔係靠品牌效應吹下水喎
真材實料
近似shape 無紫邊 其他廠日本福仔都做到

不過要做到目前畫質解相力色差修正最佳
完美體積重量同畫質比 最近0.3m對焦
同賣成US $8,195 都長期無貨食炒
得支奶35apo做到

唔好睇少玩家市場
同樣大家都有賣貼牌野 Zeiss 一直追求高品質光學
但最尾咪又係因為冇人受落所以先退出

玩家市場最均真 永遠唔會講大話
35apo 個micro contrast邊枝日廠做到?

都未講日福啲變形

鏡頭唔止講sharp同紫邊的
所以咪講話近似 ,但根本冇得比
成個保溫壺size 輸比支益力多
三塊非球面10枚玉唔食老本設計 現代光學頂尖
咁如果m262?因為本身都用開Sony,有支福仔加七工匠,諗住如果直接買M10有少少觀音頭掃把腳買唔落手。
無奶鏡玩乜撚M機
個logo唔會有奶味架喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞