Leica用家討論區

1001 回覆
4 Like 18 Dislike
有氣氛
你以上講既野Q3 全部都有
咁以後有人問M機直接推Q3就得
就係因為x typ 113入坑....10000度就有得玩奶1.7,幾咁開心。
Q3無得換鏡
M10P 除左快門比M10 靜 仲有無其他優勝之處
無logo
有部m11,周八,50lux asph

老友做買賣/翻新機鏡
筆直有限
A. 賣周八,買35cron asph v2 + M3(新鮮出爐CLA)。 22k

B. 買佢部99新 M6TTL 但係壞hotshoe。有meter冇TTL。15k

如果收m3 我會到個仔大個傳比佢
一年半載後再買部MP 收山

如果買M6就冇錢買35cron要繼續用支周八

點選擇?
壞機仲萬五,真係老友
touch mon,leica 字雕刻,冇紅點,用LV/EVF有水平,有perspective control
佢萬八收,萬五都平過ebay幾千銀
如果我收左分分鐘都係玩一陣練熟metering ebay/leica 大group賣左佢換MP
佢收得柒啫,壞機萬八,你用萬五壞機去比正常機有乜意思,你萬五掛公海應該出唔到啦,而家公海正常機ttl兩皮搞掂啦,買得呢啲價錢就唔好買問題野,真係好難出番
A. 周八二手有市架咩?
B.M6 not a good choice

個仔得部M3,我係佢就會唔想大喇

MP original 就可以考慮下
巴打常唔常用到EVF 影相呀?
FM/discord leica大谷真係有價
youtube果堆鬼佬都係group到,佢地都係聽班友吹先玩LLL
反正鬼佬就好撚鍾意玩周八
佢地吹到好撚正咁呃到我買左支黎試
二手大概8-900usd左右

我唔覺得留部mint m3有咩問題。要留就留部最classic既初代M比佢玩!
冇買evf,如果你玩evf 不如買部SL2/s插M鏡
SL系列個evf絕對係世一
mint m3唔值錢,咁寒酸
你留返帶入棺材啦

初代M一定係MP original
有得用Leicavit先叫classic
SL Cmos filter唔係設計嚟配合M鏡
眼利嘅會分到同M機有分別
咩大谷咁寒酸玩周八
膠攝果班戇鳩囉
咁我又真係冇你咁有錢。
唔好話MP original,我連50Elcan/ke7a我都買唔起

你講得啱既,留比佢玩菲林都係冇用。 到時候ai出相
放棄啦,呢度講福仔鏡會畀人屌戇鳩架
btw同意你
leica discord。歐美group
果三條傻閪就冇 不過有ted forb,kenrockwell,matt osborne之類果班老爺
呢度講血統架,q都俾人屌啦,頂盡講老福
文化唔同,啲西人對支那老翻係無偏見的
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞