淘大花園無屍謀殺案被告獲撤控罪案件重審

272 回覆
37 Like 13 Dislike
冇明確嘅證據的確係唔應該入罪
入左今次對以後有冇影響?
怕以後猶差可以老屈咋

猶差真係要屈的話一定整d直接證據出黎啦
今次單case似乎唔係幾關猶差事

陪審員制度就係防止黑警老屈最好方法

總好過喺下級法院一個藍絲官全部判哂入去坐

我覺得陪審團最大的好處就係以普通人的諗法作出判決
權力大到連法律都可以唔理

jury最大目的係一般人去判,反映當時社會價值觀

七個陪審員去反映當時社會價值
相比起全港百幾個機頂盒去度收視率,其實更冇參考性

咁講法係咪要香港700萬人一齊做陪審員先夠代表

這個世界上的任何意見,只要推向極端,就一定會變得不合理。但這並不等於有效反駁。
我說女生應避免獨自夜行,就會有人問是否應該廿四小時留在家裏。
我說女生應避免衣著太暴露,就會有人問是否應該戴頭巾。
如果我說吃飯別吃太飽,也許有人會問是否應該餓死。
如果我說人應避免打風時觀浪,也許有人會問是否應該搬到沙漠居住。
要反駁別人,可否反駁得有理有節一點?

食煙引致肺癌,也許有人會問是否應該唔食煙
我都想問大家覺得應該點判先岩
佢係有機會犯左謀殺,但係亦有可能佢只係為左逃避任何刑罰而選擇否認控罪
因為佢冇明顯動機殺人,唔可以排除佢係誤殺或者死者自殺,犯人只係非法處理屍體。
如果係咁,唔係應該用疑點利益歸於被告、同埋刑事案件要推除一切合理疑點既原則,判被告無罪咩
其實係法律既角度如果我係陪審團我會判佢無罪

講動機又冇證據
講佢有冇做過又冇證據證實佢做過

憑咩入佢罪?

咁我諗好多罪都打得甩
只要上到庭乜都唔答乜都唔講就得
反正又冇證據怕咩

如果有晒直接證券,例如有兇器,又或者老爆搵到證物/搵到指紋,咪試下係法庭乜都唔講
佢係有機會犯左謀殺,但係亦有可能佢只係為左逃避任何刑罰而選擇否認控罪
因為佢冇明顯動機殺人,唔可以排除佢係誤殺或者死者自殺,犯人只係非法處理屍體。
如果係咁,唔係應該用疑點利益歸於被告、同埋刑事案件要推除一切合理疑點既原則,判被告無罪咩

無話應該點判,睇晒證據咪自己做決定,俾我會判無罪
覺得有問題個d 不如睇下12 angry men先啦 .
你尊重法律希望係法治既地方就唔該跟番個規則 . 當然 , 可能真係放左個殺人犯 , 但同時你都可能屈左佢一世 .
香港真係殺人天堂,只要做得乾淨俐落,拉到都分分鐘都可以甩身!
你尊重法律希望係法治既地方就唔該跟番個規則 . 當然 , 可能真係放左個殺人犯 , 但同時你都可能屈左佢一世 .

寧願判10個人無罪,都唔想錯判1個人有罪

個女人自殺死,男嘅一樣會被懷疑謀殺,如果呢個係真,唔怪得佢會冒險非法丟棄屍體

香港人跟本就唔明個精神
Btw,如果最尾真係無罪釋放,真係極危險

極危險唔係在於佢係殺人犯
而係佢係有完美犯罪經驗既殺人犯

咁完美就唔會係裡面啦⋯⋯

我都想知原審果時控方點舉證佢個殺人動機

好似謀殺告唔入會即刻考慮埋誤殺
完美犯罪,究竟條屍去左邊

完美犯罪,但坐緊終生監禁
唔排除誤殺 自衛殺人 甚至受害人自殺陷害既可能既
始終謀殺黎講 冇一早買定d野係有d可疑

謀殺唔係咁解

香港人跟本就唔明個精神

的確好多人唔明,如果因為一單案而否定陪審團制度引入法官直接判案係極不明智,法律唔係萬能,唔保證絕對公平,但睇睇呢到就真係
香港真係殺人天堂,只要做得乾淨俐落,拉到都分分鐘都可以甩身!

你試下
lm
如果審強姦案搵幾個連登仔做陪審團唔知會點
咁個袋同d紅酒係邊

咁大袋紅酒,講下幾時買,邊到入貨都得掛

地獄鬼國先係wor
不如調返轉講 ,俾猶差/律政師屈鳩你 , 你可以用咩辦法甩身?
唔排除誤殺 自衛殺人 甚至受害人自殺陷害既可能既
始終謀殺黎講 冇一早買定d野係有d可疑

謀殺唔係咁解

有d可疑姐 唔係話否認
我覺得陪審團就係用嚟喺呢啲情況判佢有罪,如果下下都講法律個判審團不如轉晒做一班律師投票

利申唔識法律
我覺得陪審團就係用嚟喺呢啲情況判佢有罪,如果下下都講法律個判審團不如轉晒做一班律師投票

利申唔識法律

陪審團制度就係想一般人用常識判案

受過法律訓練反而唔做得陪審團嘅
真正完美犯罪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞