淘大花園無屍謀殺案被告獲撤控罪案件重審

272 回覆
37 Like 13 Dislike
會唔會裝修藏左係牆身入面
憑空消失呀? 人在做天在看 咁都有人撐
佢只不過贏在冇決定性既證據 法律上冇罪咁解

搵你去做陪審員就死得
俾我做陪審我都會判佢有罪

據閉路電視及陳的八達通卡紀錄,陳2011年10月6日傍晚到秦家,個半小時後出街買巨型真空袋、手套、除臭劑、螺絲批和保鮮紙後折返,再逗留個多小時後離開。翌日早上,陳攜同膠袋和尼龍袋再到上址,30分鐘後用手推車推着一個尼龍袋離開。之後數天他指示裝修工清空單位,又在公司致電秦手機,用秦手機發短訊予她的友人說已返內地,製造她在生的假象。

做法異於常人, 黑警懷疑佢絕對合理
有冇巴打知道佢當時點樣反駁?
根本陪審團就係法律最唔公平嘅一件事
憑空消失呀? 人在做天在看 咁都有人撐
佢只不過贏在冇決定性既證據 法律上冇罪咁解

搵你去做陪審員就死得

正宗啲死廢老聲大夾惡就岩咁

咁樣唔公平法

咁樣唔公平法

有凡人參與就必定會有主觀滲透

咁樣唔公平法

人本身就係主觀動物

咁樣唔公平法

法律唔係人寫?
點詮譯法律唔係靠人?

咁樣唔公平法

法律唔係人寫?
點詮譯法律唔係靠人?

咁講法官都係人喇,邊個夠膽自己100%完全客觀

咁樣唔公平法

俾法官一個人判又話一人獨大掌握生死大權 你咁講包青天翻生你都會話唔會公平啦?
又或者話法官唔起現場憑咩判??
屌你根本on9 logic

咁樣唔公平法

你咁講法官都會啦, 如果一個人主觀性仲強
判謀殺案要大比數先過到,7條友要有5個先釘到個被告
全部都係間接證據係難d入到罪
唔排除誤殺 自衛殺人 甚至受害人自殺陷害既可能既
始終謀殺黎講 冇一早買定d野係有d可疑

咁樣唔公平法

人本身就係主觀動物

冇錯,所以點解西方法院會有個法律女神朱蒂提亞嗰立像
因為即使西方賢哲都明白,世上冇人可以完全客觀咁去處理法律問題,唯有幻想中嘅神先有呢個能力
全部都係間接證據係難d入到罪

呢條友一d都唔聰明
只係佢殺左隻支那雞, 黑警又唔受理朋友報失蹤案
錯過晒破案既黃金時間

咁樣唔公平法

香港人睇人仆街最開心
乜撚都話有罪

如果唔係陪審團,陳振聰根本唔洗坐監
同之前野火講bain個單有D似
會唔會有人效仿

你都要善後做得好先有用
今次衰在衰黑警懶閪,唔撚做野。

咁樣唔公平法

俾法官一個人判又話一人獨大掌握生死大權 你咁講包青天翻生你都會話唔會公平啦?
又或者話法官唔起現場憑咩判??
屌你根本on9 logic

駁你都廢事

咁樣唔公平法

與其搵D唔識法律嘅人去判,不如好似大陸咁,七個法官投票好過
會唔會有人效仿

你都要善後做得好先有用

每日都有失蹤人口,幾時都要小心

咁樣唔公平法

與其搵D唔識法律嘅人去判,不如好似大陸咁,七個法官投票好過

哦,原來想跟中國
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞