淘大花園無屍謀殺案被告獲撤控罪案件重審

272 回覆
37 Like 13 Dislike
一定係佢殺 但係佢點溶左條屍

班黑警成3個月後先立案
鄰居,保安,賣野比條友果間鋪既職員 d記億都冇晒咁濟
仲有時間將間屋重新裝修,乜都破壞晒

呢樣就真係問題喇

如果唔係意外keep到段閉路電視錄影帶,肯定連起訴都唔夠料
連登仔做陪審團就死得人多
我諗永遠都唔會有一致性通過 你話有罪就偏要嗌冇罪
你話冇罪 我就一定要定佢罪

連登仔有反社會人格
港女全部都係雞, 強姦冇罪
專推論出一d冇常識既野

總之同普世價值觀背道而馳就最鐘意
之後再加句 一向被人認同既野就唔等於正確
講一堆歪理去辨駁
一定係佢殺 但係佢點溶左條屍

班黑警成3個月後先立案
鄰居,保安,賣野比條友果間鋪既職員 d記億都冇晒咁濟
仲有時間將間屋重新裝修,乜都破壞晒

呢樣就真係問題喇

如果唔係意外keep到段閉路電視錄影帶,肯定連起訴都唔夠料

本來每3日就清一次帶,但咁啱壞咗無清到帶,就keep住段錄影。
天網恢恢
入左今次對以後有冇影響?
怕以後猶差可以老屈咋

猶差真係要屈的話一定整d直接證據出黎啦
今次單case似乎唔係幾關猶差事

陪審員制度就係防止黑警老屈最好方法

總好過喺下級法院一個藍絲官全部判哂入去坐

我覺得陪審團最大的好處就係以普通人的諗法作出判決
權力大到連法律都可以唔理

法官係處理法律問題同程序
陪審團係作事實裁決,例如呢單案要肯定失蹤者死左,先可以再考慮死者係唔係俾被告殺左

法官要為法律問題為陪審團作出指引
例如謀殺嘅控罪元素
有情況直接會叫陪審團判無罪

咁點解連法律都唔理

事實上陪審團唔係可以唔理法律的情況下判被告有罪/冇罪咩
會唔會尼龍袋係掩飾, 真係擺紅酒 / 雜物。
等大家將視線放係尼龍袋。

而條屍就屋企煮 / 煲,用特大保鮮袋保住........幾個月黎每日慢慢dum......
1. 情婦係入咗屋無出現過

2. 淘大後樓梯直連警鐘,案發時完全無響過。

3. 係情婦最後出現日後連續兩日被告都前住該單位,但聲稱無見過個情婦。

4. 被告在情婦消失後購買大量清潔用品前住單位

5. 被告在情婦消失後第二日被閉路電視拍到將一件物件包實用手推車送去停車場。(被告解釋係紅酒,但已經比陪審團質疑呢個方法運送紅酒唔合常理)

6. 被告手機存有相片,影住死者手機發出給友人離港的訊息。同時間情婦友人都係收到一樣嘅短訊!

7. 被告在情婦最後出現後將單位重新裝修

Quote from放長線釣硬膠巴打
完美犯罪

呢個世界實有啲on9鳩判

例如總有啲人鳩投票希望早啲可以走
又或者有連登仔判風化案果時鳩叫話條女係g,判無罪

咁就要睇呢啲on9佔社會比例幾多
所以成熟嘅社會先可以有陪審團制度
會唔會尼龍袋係掩飾, 真係擺紅酒 / 雜物。
等大家將視線放係尼龍袋。

而條屍就屋企煮 / 煲,用特大保鮮袋保住........幾個月黎每日慢慢dum......

點解要留低呢種間接證據
除左幫真兇(如有)轉移視線之外
諗唔到佢點解要咁做

呢個世界實有啲on9鳩判

例如總有啲人鳩投票希望早啲可以走
又或者有連登仔判風化案果時鳩叫話條女係g,判無罪

咁就要睇呢啲on9佔社會比例幾多
所以成熟嘅社會先可以有陪審團制度

唔理法律唔等於亂判
好想知多d
我覺得一日搵唔到條屍真係唔可以話有殺人
但無啦啦買清潔用品同除臭劑 用常理推斷再加埋影片證明有入無出 判有罪的確合理
淘大 定 康山?🤔
淘大 定 康怡?🤔
文中都講左個假設啦 如果係事主自殺 被告非法處理屍體呢 所以判佢謀殺似乎又太武段
但無啦啦買清潔用品同除臭劑 用常理推斷再加埋影片證明有入無出 判有罪的確合理

應該打唔甩啩
如果條女未死就真係高手喇

咁即係點 有罪地無殺人
文中都講左個假設啦 如果係事主自殺 被告非法處理屍體呢 所以判佢謀殺似乎又太武段

問題係如果事主自殺,佢點解要處理條屍而唔係報警?

咁你又要諗,一個人無啦啦見到條屍,點解唔報警
要承受犯法嘅風險非法處理屍體

同埋被告去過案發現場兩次,都無見過事主
有無合理解釋

咁即係點 有罪地無殺人

所以我做唔到陪審團

問題係如果事主自殺,佢點解要處理條屍而唔係報警?

佢上一次作供好似話完全冇見過死者,如果係咁非法處理屍體應該就唔成立?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞