淘大花園無屍謀殺案被告獲撤控罪案件重審

272 回覆
37 Like 13 Dislike
咁個袋同d紅酒係邊
有機會深山推起左/搵石頭吊住倒落海都唔出奇..
處理屍體太多方法 如果主角本身有D錢
有間大屋更容易處理
我撐被告
冇招認
冇環境證供
冇死屍

咁就謀殺罪名成立?

你盲先會覺得無環境證供姐
完美犯罪,究竟條屍去左邊
據閉路電視及陳的八達通卡紀錄,陳2011年10月6日傍晚到秦家,個半小時後出街買巨型真空袋、手套、除臭劑、螺絲批和保鮮紙後折返,再逗留個多小時後離開。翌日早上,陳攜同膠袋和尼龍袋再到上址,30分鐘後用手推車推着一個尼龍袋離開。之後數天他指示裝修工清空單位,又在公司致電秦手機,用秦手機發短訊予她的友人說已返內地,製造她在生的假象。
陳在庭上自辯稱,被妻子揭發婚外情後已向秦提出分手,但秦不肯,患上嚴重抑鬱,要服食精神科藥物。10月5日妻表示嘗試原諒他,他遂承諾不再見秦,翌日上門找秦講清楚,秦答應搬走。他見秦已離開,遂買真空袋等物品執拾單位。

睇個行為就真係好有嫌疑
3個月後先受理案件, 好多環境證供都冇晒
完美犯罪,究竟條屍去左邊

乜柒都吹捧做完美 係完美嘅佢就同我同你一樣以普通人身份上緊連登而唔係諗上訴啦 而家大把嘢解釋唔到究竟點完美法
笑死人咩,咁都叫完美犯罪
lm
如果我係法官,根據法律只能判無罪,但無罪唔等於被告無做過
重䆺合理
個重點唔係有冇殺人
而係,係咪三無就冇得判罪成

但環境證據幾乎肯定被告殺左人[除非超自然現象

重審都係審誤殺定謀殺架啦
jury審其實都係跟感覺做裁決架啦
唔通真係睇法理依據咩

其實有無罪唔係法官話事

有jury 法官只可以判刑期
俾我做陪審我都會判佢有罪

唔識法律嘅人講根據法律點點點

嗰陣高登好多咁嘅人 個個唔係神探/大狀就法官上身
召喚野火巴
全香港都知張子強勒索綁架啦

係香港法院咪又係無罪釋放
憑空消失呀? 人在做天在看 咁都有人撐
佢只不過贏在冇決定性既證據 法律上冇罪咁解

如果謀殺,連刑期都唔洗判
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞