日本旅遊討論區(28)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
住熊本幾好用
好似唔錯
但搭JR好似有D貴
搭巴士去
Sor睇錯
Jr都平
係新幹線貴
假如去小倉、唐津,可以考慮用JR福岡廣域pass
留意唔包博多至姪濱果程地下鐵,以及唔坐得新幹線,但可以坐特急
https://www.jrkyushu.co.jp/sp/chinese/widepass/info/
2日仲有一日用去邊好?
我9月去大阪, 但大阪四周既都玩過哂 (雖然唔係最DEEP咁玩), 島根鳥取廣島和歌山滋賀北陸都玩過, 用大阪出發, 諗緊應該去三重定係山口玩到去福岡
西日本JR 20000YEN個張PASS可以由大阪玩到去博多, 23000YEN個張直頭玩埋北九州, 但我覺得一星期就太走馬看花
大家覺得好唔好買20000YEN 依張咁貴既PASS由大阪玩到去博多. 定係等下次直接飛福岡玩
Menu上面菜色後面有(會席)是咩意思?
三重啦 用伊勢鳥羽志摩超級Pass まわりゃんせ
包埋好多設施
https://www.kintetsu.co.jp/senden/Railway/Ticket/mawaryanse/
之前有人話只得90日
90係每次最長停留時間,但係一年加埋唔可以超過180日。
如果唔係走水貨,180日真係夠晒用
話說諗返我是咪有part做錯咗
個陣我係池袋用西瓜卡搭山手線去新宿
諗住轉小田急去江之島
係新宿落車發覺已經係站內,隔離就係小田急
但係我又買咗江之島一日券,問個職員佢話唔洗出閘
直接上車就得
之後一路都係用一日券玩江之島
到返東京想用返張西瓜卡個陣就嘟唔到
要拎去櫃檯搞
正常出JR閘要拍一次卡
如果要過轉乘閘 小田急/JR果邊要俾張飛仔入閘機再拍卡過(唔係好記得,果時係藤澤小田急轉JR)
我一落車行幾步就係小田急架車
唔洗拍卡
所以正確做法應該係拍咗卡出閘,再用返一日券入閘?
咁奇怪? JR同小田急無互通車架喎
如果係互通車嘅情況
你係出目的地小田急閘前,你要俾張ic卡同pass俾佢
同佢講你係邊個站上車要補飛 佢就會幫你扣錢
應該衝左閘

我記得一落車就跟住小田急個牌行
之後上咗扶手梯就係小田急架車
出面先係閘機
如果您從自動通道入境,則不能獲得護照上「短期逗留」的印章/貼紙,所以,請您使用有工作人員的自動通道,或向機場工作人員提出申請加蓋印章或貼上貼紙。但如果持有日本自動化閘門快速通關 (TTP, Trusted Traveler Program) 的「特定登錄者卡片」者,出示卡片即可確認為「短期逗留」。

可以用
https://japanrailpass.net/zh/about_jrp.html#anchor02
呢個air Japan唔係嗰個air Japan
你當同ANA一樣就得
啲機同crew都係ANA
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞