日本旅遊討論區(28)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
只要避開月頭黃金週就ok
equivalent service
御守未必個個啱,我買得既全部都係食
仲專登揀啲香港見唔到既
柒左自膠先
原來唔係個間黎
airjapan下年2月先開
都話咗真係好混亂
有個朋友手抽筋早排撞車,我買咗個交通安全御守畀佢,你話啱唔啱喇
想搭單問下
我琴日係agoda訂左酒店
點解今日佢send email埋單條數會收左多幾十蚊
御殿場我覺得冇大阪臨空城咁好行
木更津快靚正
延遲付款而用你自己本國貨幣找數(港幣),兌換率會 mark up 5%,T&C 有寫

即時找數嘅話反而佢個兌換率好靚

所以即時找數就港幣,延遲找數就酒店該國結算貨幣
條廢柴鬼佬又獨裁又自大
想quit
想問下日本9月尾果兩個假期(散老日同秋分)(18/9同23/9), 以前會唔會都好似GW咁多人咁爆
我用開Expedia,價錢一般會比Agoda jalan貴少少
但係我玩到金會員,有VIP優惠兼房價回贈
未入優惠碼個價錢已經平過其他網一大截
有時訂完有email話VIP獎賞送免費早餐
住完酒店可以儲分當錢駛,等下次旅行用
黎緊book左間平時要過千蚊一晚既酒店
因為剩最後一間,折上折結果5舊水埋單
無假放既日子點捱
冇GW咁癲 但係都好多國內旅行
plan行程
上旅遊谷/呢度吹水
Thxx 見個行程都幾緊湊,你會預幾點開始行?
plan行程既時間仲多過真係去
平均係實際去嘅時數三倍
瘟疫三年,啲乜柒金會員都冇晒。
最近都係繼續 all in Agoda,冇計佢最平,但係佢又係好鬼衰,喺咩位置撳入去個價可以爭三四成,VIP 都唔夠你個 source 影響大。
同埋好彩我用開嘅信用卡唔收 DCC,Agoda 到依家仲係星加坡網站
我個次日本時間朝早7點就醒左
酒店隔離就係京阪線駅入口
8點幾到宇治,係平等院睇紅葉入埋去參觀,睇左3個鐘出返黎食抹茶雪糕同抹茶拉麵
然後上中書島,可惜十石舟無乜紅葉然後去月桂冠大倉館 同 黃櫻 買清酒
跟住4點幾就去伏見稻荷落車上三號峰(差唔多5點)飲清酒睇日落
睇完去上四条食米料亭

清水寺我留左第二日先
7半大阪出發>京都御所>平安神宮,山元麺蔵lunch>知恩院>八坂>四条食lunch,花見小路>2,3年坂>清水寺睇魔幻時刻黃昏景>麺屋猪一>攰死,返大阪酒店
其實去東京無咩好plan
太多誘惑
係香港見慣見熟都會引唔住行開左搞到要cut行程
有呀 搵餐廳好煩惱
有限嘅時間同胃口
無限嘅人龍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞