日本旅遊討論區(28)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
26吋連禁區都入唔到
請考慮使用內陸機再租車自駕
20吋ok ?
唔識揸
請考慮學車
免稅品大家寄唔寄艙呢?

咁多年黎我都寄艙嘅。
唔知而家Scan 完 passport 會唔會 check物品
20吋正常係ok
但最好自己度吓

根據航空公司委員會就手提行李訂下的指引,旅客攜帶登機的手提行李體積不得超過56厘米 x 36厘米 x 23厘米(即22吋 x 14吋 x 9吋)
跟返官網度嘅三邊長度
見過有啲柒篋零舍高,講打斜度嘅長度冇意思
極少check
1. 鋰電池產品可以免稅
2. 液體產品可以免稅
3. 冇法例話免稅品唔可以寄艙

之前有人畀海關 check 免稅品應該係買太大量太大額,唔使太擔心。最多咪由佢調個行李上嚟 check
搵把尺度最快
真係捉得咁緊咩
FSC都9成9唔得啦
高成70cm+厚多over50%
捉就岩,屌佢個個一袋二袋
霸埋人地d位
咁係咪可以淨係回程先寄倉
老母GKMM呢啲用開32x嘅就堅嚴嘅
問題係32x個櫃容量係死症
所以老母都響曬機叫啲魚買ufirstor乖乖地排定隊
https://www.facebook.com/HKExpress/videos/1149055829272715
唔洗諗咁多啦
checkin唔逗你security check都會逗你
security check唔逗boarding gate都會逗你
去程捉 size,重一兩 kg 都放你,不過唔建議。
但係回程除咗捉 size 都會捉重量。

你想慳就去程帶個細篋,加個摺疊旅行袋,可以放篋面嗰隻,另外可以加個冇硬板嘅摺疊背囊。
回程就寄晒所有嘢去艙,寄艙唔夠用就帶埋個 7kg 背囊上機艙。

唔好佔據機艙空間,咁做係好冇公德,大家都係 7kg 戰士,何苦逼害人
好提議
好多戇鳩拎hand carry喼/一大袋盒裝手信上機
打橫擺食曬啲位
幾多都唔夠擺啦
hand carry 篋個 size 應該可以打直擺
不過唔怕,空姐空少識幫手打直嘅,辛苦你哋啫
諗住十一月尾去大阪京都睇紅葉,搵緊酒店budget大約500蚊晚單人房,發覺唔多選擇,係因為紅葉期呢個價搵唔到酒店定係太早酒店未有得book住?大阪就梅田/心斎橋,京都睇緊烏丸/河原町
菇大把嘢做
閂得埋overhead嘅話得鬼閒理你
太早 你預半年先開訂
好,唔該
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞