日本旅遊討論區(28)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
全程帶住
費事玩玩下感冒玩得唔舒服
呢期GW, 1個月前冇劃定位注定唔會有位坐
一係你搭特急去大月再坐普通富士急行火車
你意思係唔去輕井澤?因為新幹線來回貴過jr Tokyo wide pass?

唔該哂,岩岩見有位,訂左河口湖住宿,希望好天。有想過河口湖之後,如果唔去御殿場outlet,可以去邊呢。
如果坐高速巴士點睇?有位坐又唔洗轉車,但最怕塞車
插頭
係指既然JR pass有3日期限,睇下輕井澤以外仲有邊日都係需要用JR既可以放前後用埋去
就算用pass嚟只係行市中心都好過無

河口湖往箱根最近路線應該會經山中湖、御殿場
再唔係睇下兜遠少少,
落白絲瀑布、富士宮、三島市等等有冇興趣
如果冇廣域周遊券既話一定揀高速巴士,平好多
塞車就睇你好唔好彩,越早出發越唔塞
Pass個度明白哂
河口湖day5-6,再plan 下day 6先。三島市有個skywalk好似唔錯
想問吓京阪神有冇一啲特別靈驗嘅廟宇求姻緣嚟緊五月去
生田神社
行程上視乎你係自駕遊定係搭鐵道,同埋牽涉轉酒店次數。

因為你成田落地太夜,去唔切河口湖酒店,所以不論交通工具都建議你河口湖酒店放 Day6 晚,Day7 晚瞓機場。假設你只係住東京同河口湖。

自駕遊嘅話,東京都內可以唔使揸車,東京都內景點放喺Day1-2,Day3 先開始市區租車,咁你 Day7 還車後去羽田機場都近。如果你租車期間肯轉酒店就可以:東京都內租車→輕井澤→河口湖→箱根→熱海→鐮倉江之島→還車。

搭車嘅話,輕井澤淨係新幹線來回已經夠你買一張3日嘅東京廣域周遊券,咁你就輕井澤同河口湖放 Day 5-7,夜晚12點前送埋你去機場瞓。

最後私人建議會係,其實可以考慮唔去輕井澤甚至唔去東京市內,全程自駕遊,多一兩日玩下伊豆、富士宮、熱海,租車就橫濱川崎之類嘅地方,咁條路就順暢兼少搬行李夠舒服,住嘅話住御殿場河口湖三島附近就可以。
護照有冇過期?
sim卡支針有冇準備?
帶咗一 pack Tempo 紙巾未?
行李有冇超重?
提款卡開咗海外提款未?
嚟緊去大阪京都想試下懷石料理
筆直30000-35000日元一人
有冇咩推薦
感謝詳盡建議,其實見大家成日搭鐵路,其實東京近郊係用鐵路定自駕好?
同埋最後個段係指住係御殿場河口湖三島附近,之段就揸車出發每個地方?
你訂邊間
參考吓
巴打試過好靈?
Check得愈多加得愈多
得閒要用chrome開anonymous mode經google map搵果間酒店去睇
食唔死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞