日本旅遊討論區(28)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
我建議睇左行程先
一係榮,一係名古屋站
榮就可以行街行晏啲,同埋有donki
名古屋個面就近車站,同有間24小時既超市可以行
如果住名古屋站既話最好睇下會答咩鐵多,佢唔同線都隔好撚遠
講起hand carry gip
我有個20吋 gip
一條邊within size細過 一條岩岩好 一條突咗1cm
但搵條行李帶挷挷佢突出嚟嗰邊又變返岩岩好
有啲衝動搵日入機場搵個框實際測試下
唔使太擔心
7月去福岡7日6夜
因為同老母去,唔想行太多同坐太耐車,太CHUR
車程控制係一程一個鐘多少少
諗咗一日去柳川,一日去太宰府
兩日係福岡入面行吓街
剩返兩日去邊好?
諗緊搵日去系島食燒蠔,但系島D交通唔太方便,食完燒蠔去其他景點又要坐個幾鐘
本身都諗住帶個20吋喼 但心諗都係加幾舊水拎個大喼算 反正都係用消費劵
疫情前我係揹個背囊 帶個摺埋呢旅行袋咁樣就係 係就幾方便 不過就買少好多野 而家覺得咁難得去一次就唔慳個少少錢喇
蠔要冬天先有,夏天無燒蠔
雖然夏天去系島海灘睇白色海上鳥居或者都唔錯嘅

夏天可以睇下有無祭典同埋煙火大會啱時間去
咁大鑊
想請問羽田自駕經東京首都高速去河口湖,星期日會唔會塞車?
一年喺日本最多可以留90日定係180日(非連續)?
我有買回程行李 加行李袋大法 無得輸
但去程 啲夏天衫咁輕 寧願慳返三舊去日本洗埋佢
我本身都咁諗 但係yen咁平 驚忍唔到手
同埋都諗住買返d衫褲 d零食我一向唔點買 求其買幾包做手信
有冇清去過東京附近個啲露營酒店,例如

https://bub-resort.com

唐津?
門司港?

你呢啲地方唔係 JR 地頭,我費事講新幹線去熊本喇
東名高速公路起咗第二條,而家好好多,仲要星期日,更加可以放心
thanks ching

不過你意思係應該行東名,定因為東名多咗條路,所以少咗車行中央?

我見Google map同Nexco都係教行中央
我唔知你去富士山邊度,不過我附近揸幾日高速公路都係唔塞車。有多車時間嘅,但係都唔慢。
你真係怕嘅話,唔好安排落機之後有預約搞到要趕去就可以,塞車都冇後果。
唔係喎你寫咗河口湖,唔好意思眼殘

我見日本人嘅交通討論係話新東名通車後附近交通順暢咗,我感覺都係幾良好。
唔該ching
180日
因為得立山上美女平個程纜車需要跟時間上
回頭唔駛
其他交通都係見車就上 玩完過去排隊咁
網上飛都要過去用d機換實體先 記得早少少
最好睇番富山過立山站電鐵個個時間表再買
想問下呢張巴士卷包唔包名古屋站上高山果程巴士
因為諗諗高山瞓一晚先再去平湯浸溫泉
無意中睇到,JR有隻北九州pass,有分3日/5日,心諗3日去到邊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞