日本旅遊討論區(28)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
係。玩富士山周邊、箱根、伊豆,基本上住三島、御殿場呢個區域裡面就可以,每日來回酒店景點,你地圖查下路程就知,揸唔過一個鐘就到。
呢個區域因為公共交通真係好差,但係同時揸車好少長距離經過收費路段,停車場又絕大部分免費,所以係建議揸車。
鐵道遊嘅話景點都要喺鐵道站附近,呢頭難啲安排,因為係 JR 分界線又多私鐵所以各類 pass 又包唔盡,所以熟鐵道都係建議自駕遊
想計劃定黎緊紅葉同櫻花之旅。。大阪同東京附近,東京定大阪岩睇紅葉d? 邊邊岩睇櫻花d?
有人條軌你即刻仆街,建議早啲去機場附近。成田山你參考下,幾個鐘啱啱好
Yummy
想問下四國係用邊張卡當8達通用
icoca/suica?

同埋有無人幫下眼睇我呢個行程或者有d 景點可以介紹下
我會pack埋自己部摺車去踩
Day1 香港->高松
Day2-4 高松->小豆島 / 高松->直島->豐島 / 高松市內
Day5 高松->高知
Day6 高知->四萬十川市
Day 7 四萬十川->江川崎->大州->下灘->松山
Day 8 松山
Day 9 松山->今治->島波海道->新尾道->廣島
Day 10 廣島
Day 11 廣島->福岡->香港
感謝巴打建議,確定左day 5-6住河口湖酒店,$5000/晚,要再調一調個行程先
Outlet去邊度好?老婆想睇下celine, Chanel 有無outlet?
2.5 hrs 前去到機場好穩陣啦 有咩問題即刻轉skyliner 都趕得切
要留意ic卡嘅使用範圍好細
https://www.jr-shikoku.co.jp/icoca/icoca03-area.html
想買skyliner +tokyo subway pass
夜晚9點落機趕唔趕到skyliner 尾班
定入到境先買
請問有無巴打試過係日本花店買花, 之後送酒店叫佢擺房?
我遲老婆一日過去, 所以會有啲空檔, 想請問會唔會鬥花店介紹下
睇埋醫生實有啦
都係賠翻醫藥費
東京啦 早咗開花都追得冇咁辛苦
Skyliner尾班已經好夜
如果連尾班都趕唔到 差唔多可以準備喺機場過夜
巴士可以再夜啲
問題出現嘅時候,你應該係喺車廂內
我習慣做最壞打算
今日坐車嘅自己睇定有無交通擠塞
https://newsdig.tbs.co.jp/articles/-/466580?display=1

今日去左上高地
好好天個景好靚
5月尾去關西,有冇咩app 係推薦 for睇交通?
yahoo乘換案內
navitime
google map
我5月中去7日全程自駕同巴打想法同路,但唔住河口湖,2晚住甲府溫泉酒店,2晚住下吉田,2晚住橫濱,玩嗮河口湖周邊、御殿場、伊豆、橫濱之後返東京還車返香港
Skywalk 人好多 儘量早去
20吋好細
近郊係有冇鐵路既問題唔係你有得揀
尤其富士山嗰頭鐵路唔太通,區內好多時要靠巴士
但d巴士大部份都好耐先一架,所以行程係有必要睇住時間表plan
不過好彩navitime一樣有得睇
Suica全國最通用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞