網絡小說集中討論區<25>

1001 回覆
9 Like 4 Dislike
好多人踩開頭莊國篇悶,真心個種悶同妖界篇完全無得比
而家睇番好多莊國篇鋪排既線一路到而家都收得到,對後面推動劇情角色發展都有用

妖界係突然間推一堆角色出黎然後堆砌文筆想說服你個世界個歷史係好宏大架 但又同主角逃亡緊既劇情節奏格格不入
認同
文筆唔好同唱歌咬字唔清晰一樣
唔知你想up mud

過份地描寫所有野令人睇得好辛苦
最近睇緊以下幾本 加密位係劇透
同埋有樣野好好笑係
唔係係咪作者都知自己寫d 野冇邏輯好牽強
成日寫完係下一句解釋
但解釋完同冇解釋過冇分別
好似睇緊少林足球
汽車維修員隨身帶士巴拿係好合理既事!!!
其實如果本身寫得合理唔使多此一舉
本身唔合理再格硬解釋令佢合理又好突兀
根本佢越吹噓超脫衍道有幾勁
但主角成日係0.01%機率反復跳出跳入都冇事
佢唔尷尬睇既都尷尬
其實神臨可以係洞真手下走得甩已經好唔合理
但之前好強調差一個境界差天共地
呢本同蠱真人又係差天共地
蠱真人係真係神作但被封
可一不可再
唔明ptt 台仔點解咁吹奏赤心
基本上本書d 所謂佈局同反轉再反轉位都勁格硬
我覺得作者功力根本駕馭唔到咁龐大既背景
又諸天百界又諸子百家
又現世又n 咁多世界
d 境界又唔知點劃分晉級
又真又假又咩撚野見聞
升級又關咩真假知見又咩道途
一陣又世界意志
根本佢自己都唔知自己寫緊咩
寫緊佛經定修仙定戰國時代
基本上係咩野都塞落去沾小小邊但咩都寫唔好
好多體系本身就有矛盾

睇得出後期作者冇筆力把握咁龐大嘅setting
而佢嘅解決方法係越寫越大
好多人話背景龐大係優點
但有冇諗過駕馭唔到就錯漏百出
呢本野就係個到炒d 呢度炒d
個背景大雜繪咁
引經據典都係炒黎炒去
d 文筆又係靠堆砌完
所謂收放自如佢只有放沒有收
係煽情方面做得幾好
所以寧願佢寫多d 角色日常
好過寫咁多大場面佈局反轉
妖界迷界兩篇個結尾就你講個個問題嘅最好表現
呢兩章仲要係連埋一齊

希望之後會補番個坑 如果唔係真係好唔合理
講到後期戰力爆炸都係小說通病
寫到幾勁幾勁咁,比如烏賊d書,基本上冇咩書能駕馭呢個問題
反而有其他作品有解決方法,比如亂世書寫番中低武
比如明克街從來唔著墨寫戰鬥場景,佢係寫層次,反襯,形容之類,就算係神戰,都係簡單一拳就一拳,會用陪襯去刻劃比你想像到幾勁,但唔會著墨去形容到好玄咁

所以我推呢2本
啱啱追到異獸迷城live
想問下有仲有無d男主打怪獸/冒險類嘅推薦
靈異/規則/克系都可以
道詭最好嘢
用現實世界投影去代替神戰
女俠且慢寫女太多,個人唔喜,鐘意另外兩本,應該以劇情為主,女為輔先好

異獸直頭麻麻,除左個setting一開始好似好特別,其他都唔好,睇唔出個setting 中後期有咩生活上既影響,變左超能力打怪既書咁,另外d劇情又麻麻,副本跑地圖個人最唔鐘意,似足作d野FF 出尼咁,睇到副本遊戲係狼人殺果到屌左聲出尼
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞