網絡小說集中討論區<25>

1001 回覆
9 Like 4 Dislike
滾開糧草文作家本本都睇得下,角色智商在線,但係劇情暴走到pk。本十方武聖由武俠→仙俠→民國→現代→最後變星際戰爭睇到我O撚曬嘴
睇#34

有冇啲穿越返去古中國既小說介紹吓?
https://lih.kg/bdxKPRV

西方歷史個人推:鷹揚拜占庭、征服天國1、2
神聖羅馬帝國
召喚夢魘 仲快
但主角叫做有同同伴一齊升級
全世界都見到呢個設定我第一時間係諗到:修真聊天群
佢係不停反套路,前面大半一定唔會差
有冇人有睇葉辰?
唔係好明外神、末日呢類既setting有咩咁吸引個個都走去用
睇到中後段,無啦啦自我推翻,僭建多一個boss層次出來,同你一講你一路既理解都錯曬,原來個世界一路都有危機不過未有資格知,之前既鬥爭根本on9既,係時候要團結原本既敵人一齊對抗外敵災難,拯救世界
但明明其實用返最一開始既setting已經好夠講,唔需要額外添加,令讀者睇左大半先再被迫接受新既設定
外神係克蘇魯

等於你講唔係好明點解要用金丹元嬰呢啲升級法

or唔係好明點解要有三清封神乜乜柒柒
原先力量體系外既突然彈出來既boss、中途先加入去既戰鬥力天花板其實同外神係冇分別
不過外神一定係同末日、滅世有關咁
我唔明係點解呢類設定會變左主流
明明我理解既網文都一路係升級文爽文,突然就變曬結局要諗方法拯救世界既套路
兩者係唔衝突,我明,但我以為自己睇緊升級爽文,諗住主線不過係屌打眾生登臨世界最強,屌你無啦啦同我講主線改成要拯救世界好mind-fucked
如果最新一代本本小說都一定係寫紀元終結、末日、外神打到來,係時候合力救世,咁我睇返上個年代既文就算
網文不嬲都係一期期

有一本爆紅之後就會有好多相似題材嘅文

之前無限恐怖嗰期咪又係一鳩大堆無限流

而家烏賊本詭秘之後出現大量跟風作

克蘇魯本身就係玩對未知嘅恐懼同埋對絕對力量嘅無力感

你唔鐘意呢個題材咪睇番啲升級文囉

有乜好屌?
潮流不嬲都係咁
都唔知咁激動做咩
同埋好多本質都係升級流
俾個動機主角變強啫,吓吓為升級而升級有咩意思
咁小說去到中後期,可以自然推出既動機一大抽,何必又加一個終極boss
呢個元素唔係唔用得,但最好一開波講明,或者最遲中段就好講啦
唔expect突然畫風一轉,由輕鬆爽文風格,突變成壓抑絕望氛圍
我要睇末世外神,我直接去睇克蘇魯唔好?
雖然無追po唔知道你講邊本,但好明白巴打的感覺。其實突然多左某個boss敵人之所以令人突兀,都係因為作者無做好鋪墊同伏筆,的確係作者問題。通常反映出作者無寫好大綱、諗唔倒寫咩突然轉主題

所以有d書點解係神作唔係無原因,忍唔住又要吹噓下蠱真人,佢d伏筆由開頭埋到落結尾,講緊成本書幾百萬字,真係好撚癲。
推一本新書 目前6.5/10分左右
「不許沒收我的人藉」
西方世界 穿越
女主係個流浪人界既魔族女皇
D互動幾有趣
完唔到尾點吹噓都冇用
其實個作者有冇dum個大綱俾啲書迷完夢下
但係都係有種越高階就越寫到失左焦點咁
妖界篇同迷界篇嘅布局伏筆係好宏大
但係對除左主角成長之外其他角色嘅投入度係低左
比起之前齊夏果種追看性差左少少
失焦真係好準確既評價
主線同莊帝既拉鋸其實仲係好有張力,但呢兩篇要再鋪陳擴大個世界觀好多時就失去左個劇情張力
岩岩開始睇, 希望係好故
開始睇網絡小說無耐
有冇武俠類型推介?
類似古龍金庸嗰種 唔要仙俠
呢本前期已經吹到個主角好大,你要頂得順先睇到落去
推兩本

一本多啲人識,叫死人經,武俠復仇類小說,呢本唔多講啦,太出品

一本連大陸都冇乜人識,叫滄海神劍,傳統武俠小說,呢個作者文筆算唔差,而且情節都唔錯,但留意番節奏比較慢

因為傳統武俠小說式微,所以基本上已經越嚟越少有人會開呢類型嘅新書

因為又難寫,對作者要求高、而且仲要唔多人會睇
出名*
赤心個世界觀同思想其實中段好好睇
本身好哋哋一入妖界即刻睇唔落去,講啲小妖諗乜都算,又要寫到一忽忽咁,嗰度講吓呢度講吓,啲文筆差到,情節亂晒籠,仲話正就真係死忠嚟,冇乜好講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞