網絡小說集中討論區<25>

1001 回覆
9 Like 4 Dislike
平時睇開赤心 紅月 熱門題材類
呢類小說未睇過
推薦我呢D人睇嗎?
你講既我都一開始睇開
只能夠講,當年我都以為自己唔會睇都市.愛情.商業之類
但後尾其實睇落係好睇
加上尼本真係本身好睇,建議你試下
你睇果d類型對情既共鳴唔會夠尼本深,好多人睇尼本會睇到喊
個人名單

明克街13號

被低估既神作
前面要頂下,比如唱歌驅鬼,環保少女等少膠
但後面勁神,伏筆,劇情都寫得好
最重要係幽默,唔識形容,睇到後面你係可以睇到作者對每句對話都經營過,會有誤會型幽默果種會心微笑,尼種幽默尼本書寫得最好最有心
加上西幻打架題材好睇

仙子請聽我解釋、亂世書
同類型
用劇情去推進故事,而唔係一尾出新敵人副本打怪升級
寫情,女,戰鬥,修行體系,後宮等都係上上之作
特別係仙子寫女以外既配角都好出色

赤心巡天
用劇情去推進故事
劇情用心,伏筆同驚喜都有用心寫
俠義情寫得好
好 試試
試吓唔好用個 尼 字
詭秘唔係公認第一卷小丑最好睇咩

brw宿命最2卷啱啱完左
想開既可以一試
睇完既感想係
文筆指用字定劇情?
用字就冇野好講,佢用字算好,好多網文都係小白文

如果指劇情,前面要忍下,比如咩類外掛系統,宗門大比,上門報仇,出任務果d真係老套劇情,但去到第1卷尾就一飛沖了好睇,後面出城後愈尼愈好睇

赤心真係俠客修仙一代經典,建議試讀到起碼第3卷睇下
前面寫得咁,後面佢日更趕貨會白番d好好多
明克街13號唔算低估啦
月票榜常客
老書係要比d耐性
月票榜上面果啲通常都伏
呢本都係啲人書評話麻麻,冇咩人推薦,其實好睇
好多所謂嘅D大神刷票食老本出垃圾

反而 1-2k月票個d 幼幼幾好睇
不過呢堆搵唔到錢好易太監
個行業死得7788
有冇魔法加後宮嘅小說
叩問仙道都追到live
d 文筆真係on 99
文筆呢d野就真係好睇人
不過呢個年代想搵本冇小粉紅 冇弱智情節既書 真係有d難度 赤心唔中呢兩樣 我覺得已經值得一睇
罪惡之城
赤心差唔多追到live
認同文筆有問題
唔係話文筆唔好
而係太堆砌太扮野
好多時唔需要咁用力既地方過份用力
同埋基本上冇咩邏輯
經常性搞唔清佢力量體系/世界體系
基本上作者經常性想點寫就點寫
就係為左比d 角色裝b 而唔合邏輯
寧願佢寫下角色日常仲好睇
次次大戰作者以為寫得好好但睇得好辛苦
又拖到勁長唔知做咩
赤心作者將啲招式寫得好華麗好玄幻
但佢又寫得好空洞
去到而家神臨多如狗洞真遍地走就越嚟越嚴重
力量層面一高 啲戰鬥場面就開始越嚟越玄 讀者根本難以想像打鬥場面係點
簡單嚟講就係仙味多咗 俠味少咗
呢啲應該都係修仙小說啲共通病 著重描寫意境/感覺而忽略咗戰鬥場面嘅細節描寫
成個打鬥就變咗1999
但劇情推進,角色描寫嚟講赤心真係好過而家90%嘅仙俠小說
(唔計妖界的話,呢到寫崩哂)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞