網絡小說集中討論區<25>

1001 回覆
9 Like 4 Dislike
妖界篇我差唔多成篇飛咗無睇 淨係大概了解下劇情就算
佢最大問題係d 文筆太撚扮野
唔得樸實自然
寫一大堆無意義既字去堆砌
同埋妖界之後邏輯實力界線好有問題
個d 所謂佈局勁格硬同冇邏輯
赤心好鍾意睇張師兄無生教主
一次睇過,同追更感覺差好遠既
節奏偏慢
我睇迷界最後幾章好惡頂
赤心以前低武 打鬥比較通俗易明
神臨之後 寫啲嘢太玄 佈局又太大
我個人認為無以前咁吸引人追落去
呢本後面好撚悶
有冇Ching 睇完道詭異仙可以解釋下?
我睇到大結局都仲係唔太明其實發生緊咩事
關關公子既書
個人比較鍾意世子很兇
除左後半部冇前半咁精彩,女角色開始影薄(太多女角關係),總體算係糧草,日常寫得唔錯
收到
遲啲搵嚟睇下
所謂既玄其實就係任佢up
佢話1+1=3 都冇問題
佢寫一堆字咩又真又假
其實似自己同自己講野說服自己解得通
多過說服讀者
最近睇緊部書
我的女友來自未來
時間線穿越得好勁,好燒腦先睇得明個時間線,似懸疑小說,好睇
最近係咪真係冇咩好睇
你有睇娛樂春秋點會冇睇亂世書,亂世書我覺得係尼個作者寫最好既一本
另外同類型我會推仙子請聽我解釋
主要原因係上兩本書除去後宮元素外,本來在劇情及其他體系都係水準以上的作品
有冇類似赤心嘅書
冇,修仙俠客風尼講,搵唔到一本好過佢
修仙推
叩問仙道
或者我盡量係唔劇透既情況下講解下好睇係邊
主要係好睇在一個懸疑上

因為一個不可控既穿越因素下,1個男主和2個女主在過去未來間穿越

因為涉及時間,先後,所以產生左好多問題,好比如男主唔係一個花心既人,但因為未來女主既穿越影響到時間線,令男主在現在未來都分別愛上左兩個女主,甚至有平衡時空兩個男主既情況,未睇到最新一章你都唔確定邊個係真

係情愛的表現上既衝突都寫得好合理,比如女主有分現在既女主和未來既女主,所經歷既野係唔同,男主就陷入一個情感上既矛盾,比如愛佢,但靈魂上又唔係佢既問題

睇到第4章又去到唔知2個女主係唔係穿越番過去互相試探圖謀定下最終時間線,真真假假

除去這點外,書上其他生活上既描寫也是水準之上
另外本書有胃痛元素,唔肯定結局,我未睇哂

最後自介一下,突然在連登見到尼個post先上水分享一下,主流既網文基本睇過哂,眼角好高,睇得上眼既唔多,介紹得既都係真係好睇,有機會下次再介紹其他書比大家
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞