[年經] 畫樹 心理測驗了解自己

426 回覆
48 Like 4 Dislike
巴打似乎對自己都有一定嘅要求,希望自己有一定嘅成就,得到其他人嘅認同。不過巴打現階段好似冇咩目標,唔係好知自己想點咁。巴打會唔會可以訂立吓D細啲既目標俾自己,一步步去發展?或者係現階段做多D嘗試先,再去搵合適自己嘅方向?
巴打你最近會唔會都有啲壓力呀? 好似呢排好多野令你好心煩咁播... 唔知係唔係身邊有啲事令你近排覺得好大壓力,壓力有時甚或都幾影響到情緒添你現時都有啲目標方向想追求,都一路努力緊,但宜家仍然未有好明確嘅結果

巴打似乎都比較少同身邊嘅人傾下心事,即使近排承受住好大嘅壓力都好, 巴打都盡力頂住
巴打如果唔介意,覺得好煩惱嘅時候,都可以同我傾吓㗎
絲打棵樹都真係幾得意喎,比人一種調皮嘅感覺,絲打都係個好有童真嘅人,心裏面對未來都有好多憧憬,不過就似乎未必咁有信心可以完成到一啲目標。絲打不妨都可以試吓將目標分吓優次,focus係一樣嘢先,可能會容易啲達成! 另外絲打都好著重人際關係,好在意其他人點諗,絲打亦都好想同其他人有好嘅關係,都好想佢哋可以多啲關心下你。絲打有冇試下同身邊嘅人直接表達你嘅諗法呀?有時可能絲打會怕煩到人而唔敢搵人,但其實可能你嘅朋友都未必介意~
巴打,你幅畫望落好特別好有創意呀,睇得出係一筆過咁畫。
但係你依排係咪有嘢煩緊啊?巴打似乎覺得自己只係凡塵中嘅一粒微塵,成日都會看輕自己,但其實你都好想可以做突出嘅嗰個。巴打不妨搵吓自己嘅長處,學習吓先好好欣賞自己!而巴打身邊亦都唔係有太多人可以support到你,如果巴打有啲咩都可以PM我傾吓㗎!

感謝巴打
多謝巴打

全部都講得好啱,我覺得自己最大問題係好多想法,但唔知點樣落地實行

以前我會覺得自己消化咗佢就好,唔使麻煩到人
後來發現溝通好緊要,真係會幫到手,搞清楚自己諗咩

目前努力練習緊表達自己
但打開自己個感覺真係好唔secure
巴打棵樹畫得好有生命力,仲加埋自己嘅身高做高度參考 巴打係一個好有上進心嘅人,對自己嘅要求亦都好高,係一個好自律嘅人嚟,對於自己要做嘅嘢會有一定嘅堅持。巴打亦都係一個諗嘢都比較仔細同現實嘅人,有多啲仔細同可行嘅計劃會令你覺得有多啲安全感。不過現階段巴打應該都未滿足於自己嘅表現,而巴打好似係哩條努力嘅路上都有少少孤軍作戰,好似唔係好多人support自己咁,唔知係咪有機會身邊嘅人都未必好支持巴打你嘅一啲選擇呢?
絲打都應該係一個幾上進同埋活潑嘅女仔,平時人際關係應該都幾好,你都會好照顧身邊嘅人,朋友都覺得你好靠得住。
不過唔知係唔係你都好想比人嘅感覺係好靠得住,可能有時啲行為都會比人覺得有少少aggressive?
同埋可能你相對都會希望有更多嘅自由空間,唔想比一啲嘢限制住你嘅發展,相對可能都係比較有野心啲?
希望你都可以好好咁發揮到你嘅才能去達到你心中嘅目標同高度啦!
絲打最近係唔係都比較多心事同煩惱阿? 似乎呢啲野都困擾住你,令你都有啲焦慮嘅感覺出咗嚟。
絲打都係一個好著重人際關係嘅人,不過似乎同係成長過程當中,都冇咩人support你? 令到你都會渴望同人建立更好嘅人際關係
而且絲打都係一個有上進心嘅人,有追求同埋有遠大嘅志向,目光係比較睇得遠嘅!
不過希望絲打係追求嘅過程當中都要好好照顧自己,有需要既,真係搵身邊信任嘅人傾下啦!
唔知畫入面嗰個係咪巴打你呢?巴打你係個好有責任心嘅人嚟,你都好照顧身邊嘅人,唔知屋企係唔係有啲野都係要你主力take care嘅?一直以黎都辛苦巴打了。 不過巴打唔知係唔係因為都有啲野幾困身,而令你都唔係好有機會思考自己嘅未來呢? 你好多時都係自己默默承受,身邊冇咩人可以幫你處理到啲煩惱同壓力,你其實都希望可以有人比你依靠一下。另外,巴打你最近係咪都擔心緊好多嘢?有時都好多野諗,搞到情緒唔係太好。btw 巴打都不妨試下搵身邊嘅人幫下手呀,唔洗咩都攬哂上身架。 如果唔介意,都可以PM同我地傾下架!
絲打,你幅畫好靚啊,好似講緊個故事咁,比人嘅感覺都好似好可愛咁,但係現實中又好似係相反咁啵..
絲打似乎都係一個好保護自己嘅人,唔會好輕易同人講自己嘅野,亦都唔太會希望人地了解自己太深入嘅野
所以對於一啲唔熟嘅人,你會比人一種好似長滿咗刺嘅感覺
唔想比人咁接近自己
但另外一方面,你又好希望得到安全感,尤其同屋企人嘅關係上你會希望有多啲嘅support,但似乎屋企同你之間嘅關係並未話好好..
唔知係唔係都因為咁,絲打都容易會覺得好灰機
有時成日勉強自己撐住都會好辛苦架! 有需要時都可以PM我地傾下架
thx
你搞到我好鬼驚
Btw多謝你嘅回覆!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞