【直播】25/7/2017 15:30 港 府 高 鐵 一 地 兩 檢 事 宜 記 者 會

417 回覆
4 Like 79 Dislike
洗左成千億之後,仲要送埋管理權比人

有無咁on9

送咩姐,根本起之前就預左係咁....

肯定啦 有晒圖則 成個總站有晒設計
不如叫大陸比番1000億,反正佢大把錢

財到光棍手

咪以為比完1000億就收工呀,年年維修保養唔洗錢呀?
過份政治化
學梁愛詩話齋炸撚左佢啦

高鐵香港段「一地兩檢」方案終於出爐,律政司長袁國強於記者會強調,「一地兩檢」最符合效益,「兩地兩檢」不符合興建高鐵原意,成效會打折扣。

運輸及房屋局長陳帆亦說,「一地兩檢」是高鐵最大效益的關鍵。他指出,「大家都等了好久,希望盡早享受到(高鐵)帶來的快捷及方便」,又說相比飛機,高鐵乘客毋須預早兩小時到達候車及等待領取行李,可省時方便,為廣大市民帶來新生活體驗。

他重申,高速鐵路是國際趨勢,而國家高鐵發展全球矚目,為了保持香港作為交通樞紐地位,要把握機遇,形容高鐵是香港極具戰略意義的跨境工程。

陳帆提到,高鐵工程已完成近九成半,正測試列車及試運行,目標是2018年第三季通車。他強調,高鐵是低碳環保綠色交通體系,有社會經濟效益,「要享受高鐵便捷的優勢,省時通關安排,關鍵是實施一地兩檢」。

錢就香港人出, 人地就管哂成條鐵路

你嘅嘢即係我嘅嘢 我嘅嘢即係我自己嘅嘢

香港庫房變左ATM

on9 atm都要自己去拎 而家直情送到你隻手

高鐵香港段「一地兩檢」方案終於出爐,律政司長袁國強於記者會強調,「一地兩檢」最符合效益,「兩地兩檢」不符合興建高鐵原意,成效會打折扣。

運輸及房屋局長陳帆亦說,「一地兩檢」是高鐵最大效益的關鍵。他指出,「大家都等了好久,希望盡早享受到(高鐵)帶來的快捷及方便」,又說相比飛機,高鐵乘客毋須預早兩小時到達候車及等待領取行李,可省時方便,為廣大市民帶來新生活體驗。

他重申,高速鐵路是國際趨勢,而國家高鐵發展全球矚目,為了保持香港作為交通樞紐地位,要把握機遇,形容高鐵是香港極具戰略意義的跨境工程。

陳帆提到,高鐵工程已完成近九成半,正測試列車及試運行,目標是2018年第三季通車。他強調,高鐵是低碳環保綠色交通體系,有社會經濟效益,「要享受高鐵便捷的優勢,省時通關安排,關鍵是實施一地兩檢」。

錢就香港人出, 人地就管哂成條鐵路

你嘅嘢即係我嘅嘢 我嘅嘢即係我自己嘅嘢

香港庫房變左ATM

on9 atm都要自己去拎 而家直情送到你隻手

第一日知?
DQ
立法會 唔過?
釋法

自己送錢比人駛

1000億夠起無數醫院
其實真心可唔可以司法覆核定做咩程序上訴?

釋法

唔得咪附件三

唔駛諗 由佢話晒事

再嘈就解散立法會
每年維修費一定唔平,中國比得幾多租

釋法

唔得咪附件三

唔駛諗 由佢話晒事

再嘈就解散立法會

支持呀
橫掂都冇用

深圳灣個度香港比6百幾萬人仔1年 唔知有冇加價 呢邊有冇講?
喪權辱港
橫掂係咁,租哂成個香港,九龍,新界啦。洗乜煩

深圳灣個度香港比6百幾萬人仔1年 唔知有冇加價 呢邊有冇講?

我估應該都有6蚊既
支那終於擁有第一幅租界
可惜英美總要重複同樣錯誤,行綏靖政策

釋法

唔得咪附件三

唔駛諗 由佢話晒事

再嘈就解散立法會

支持呀
橫掂都冇用

泛民議員集體抗議

民主又黑過尋日
過左香港果關就大陸,咁即係月台以至上左車廂都已經大陸喇?
過左香港果關就大陸,咁即係月台以至上左車廂都已經大陸喇?

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞