【直播】25/7/2017 15:30 港 府 高 鐵 一 地 兩 檢 事 宜 記 者 會

417 回覆
4 Like 79 Dislike
依個idea 都on9 既,有條友月台犯法,跳落路軌走人,咁點算先。
反過黎,有條友跳落路軌,殺左月台上d 人,咁又點計。

咁佢係跳落路軌 應該要罰錢 但佢係月台做既犯法罰唔關路軌事 所以冇事
利申 鳩up

個重點係大陸同香港係沒引渡條例,犯左法d 人老虎蟹都跳返落路軌啦,理論上係路軌上個犯要香港警察捉wo
依個idea 都on9 既,有條友月台犯法,跳落路軌走人,咁點算先。

咁佢係跳落路軌 應該要罰錢 但佢係月台做既犯法罰唔關路軌事 所以冇事
利申 鳩up

個重點係大陸同香港係沒引渡條例,犯左法d 人老虎蟹都跳返落路軌啦,理論上係路軌上個犯要香港警察捉wo

咁架車可照開
支共連路軌維修費都唔肯比
快快手仲好啦 以後番大陸唔洗再上羅湖咁撚遠
咁鐘意界地,第日時咪提出界比英美囉

英租界、美租界
仲有點解車箱都係大陸管,係香港境內香港管,大陸境內大陸管先合理。一係根返飛機咁,跟出發地管。
仲有點解車箱都係大陸管,係香港境內香港管,大陸境內大陸管先合理。一係跟返飛機咁,跟出發地管。
如果路軌火燭
邊個救火

英租界、美租界

講就咁講姐,你估咁易咩
唔怪得早排咁急DQ啦,睇黎都實行

利申 鳩up

錯 跳落路軌 太危險
緊係人道救援拉你上車...之後打

車站範圍嘅路軌係中國管
車站外就唔係

所以跳軌之後第一時間係要跑出站
唔講到咁遠 跌左野落路軌邊個執
如果列車有意外/病發出現死傷者點算?
傷者應該隨列車送番深圳治療?
理論上香港救護人士唔落得大陸管轄區救人
病發死者送番深圳即時火化
媽啊好亂啊

利申 鳩up

錯 跳落路軌 太危險

車站範圍嘅路軌係中國管
車站外就唔係

大家諗得太多,就算你跳落路軌,大陸佬都會夾硬捉返你上列車,好似羅湖橋咁

利申 鳩up

錯 跳落路軌 太危險

車站範圍嘅路軌係中國管
車站外就唔係

大家諗得太多,就算你跳落路軌,大陸佬都會夾硬捉返你上列車,好似羅湖橋咁

咪係?有咩好諗?係唔係都由公安拉你去啪,你估香港政府會幫你?係銅鑼灣拉人都唔幫啦,你估佢彈出彈入就無事咩

利申 鳩up

錯 跳落路軌 太危險

車站範圍嘅路軌係中國管
車站外就唔係

咪係?有咩好諗?係唔係都由公安拉你去啪,你估香港政府會幫你?係銅鑼灣拉人都唔幫啦,你估佢彈出彈入就無事咩

一條識郁嘅羅湖橋

利申 鳩up

所以會即刻討論埋引渡條例
再租借全港比大陸 (唔涉及任何業權轉移架)
無計可施
啱啱諗到

中國成立一個支那國
然後由支那國代辦手續

基本法只係話唔准中國人喺香港執行中國法律
冇話唔俾其他國家
有咁嘅先例之後
大陸以後想"租"邊都得啦
另外想問下大陸係咪會放租俾香港
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞