買電視機 / 換電視機 集中討論區 (139)

974 回覆
1 Like 2 Dislike
屌佢AV生命真係間間唔同
我去沙田嗰間問,都係$19xxx, 但只係送HDMI線,ps5同掛牆固定架我話人地送活動架,佢話活動要加錢
我係佢度買
問下佢維修幾錢,昨日都有個巴打同款壞

此型號50吋多壞PANEL
睇緊65qn85B vs 65qn90B
見到qn85b係ips面版 qn90b係va面版 zone數目一樣
低階機揀va>ips係因為va少漏光
但去到mini led 呢兩個面版又會點比?諗緊值唔值得俾多2000買qn90b
QN90B本身都比85B光一截

QN90B因為用VA面板,光暈會冇咁明顯,特別係斜睇大範圍有物件既黑畫面果陣
另外請珍惜QN90B, QN95B

流傳緊下代QN90C, QN95C轉用IPS面板
點解要自我downgrade
1. QN90B, QN95B VA PANEL要做到廣視角, 又要加多層FILTER, 又係成本, 直接轉用IPS就唔需要加FILTER又可以做到廣視角
2. 印象中IPS透光率係比較高, 可以係供電減料減成本, 又可以做到高光
3. IPS普遍少D殘影, 反應時間比VA快
4. 反正有MINI LED分區控光, IPS也可以應付, 應該唔多人需要長時間斜睇去留意光暈
CUT COST
NEO QLED唔夠OLED打係事實, 只有降價係出路
MINI LED成本未必平過OLED, 咪要係其他地方CUT COST
但對消費者黎講就算mini led都係 va panel > ips panel
咁可能沖今代65qn90B
老豆會睇賽馬台 唔買得oled
老豆會睇賽馬台 唔買得oled
如果你有多餘錢, 可以試下搏, 唔一定會死

如果怕燒印, MINI LED背光電視係LCD中最高畫質
1. LG OLED一D都唔差, 如果計入門機用料都係普通, 隻隻牌子都差不多
2. 巴打平時睇咩野多? 用途?
3. OLED相比LCD係靚好多, 值得升級
4. LG 42C2係不錯既選擇
5. 三星同LG咪又係差不多, 電視壞唔壞好多時睇彩數, 使用環境同習慣
我都係因為屋企人成日睇新聞台,所以先搵led電視,黎緊消費劵到就會扑錘,而家都係諗一係qn95b一係x95k , 要等兩老親自去睇覺得邊部順眼就選邊部
巴打思路正確
Sogo有祭就會cut 95折
請問咩鋪頭?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞