買電視機 / 換電視機 集中討論區 (139)

974 回覆
1 Like 2 Dislike
stepmic巴打成日話我太過認真,當我唔認真嘅時候佢又嫌棄
冇計專業人士係原罪
同埋想問下依家賣緊個D都會係用新面版?唔會再有舊面版,見網上有人話LG會混D舊面版入去
有冇咩型號可以介紹吓?
你以後佢真係會介紹TCL 咩
LG會,不過其實只係製造年份分別,功能大致一樣

2022年製造嘅面板就可以用非正式渠道解鎖光度,不過唔建議
唔會咩🥲
我就係見到個笑話之後以為我又得罪你
呢度得我會介紹,不過呢既然你個budget係咁,你上price睇呢個budget買到最貴嗰部係咩咪得囉
你幾時得罪我,你得罪我會畀
巴打知我意思
即係咩意思,唔明呀
正正經經去賺錢
買個正常品牌嘅電視啦
唔係嫌棄,係第一眼睇完,心諗係想引我注意定係其他野

我感覺係咁,沒有惡意
冇budget就跟尺寸去搵部TCL算,有畫面就ok
新舊面板光度也是一樣
建議你加大budget
咁如果可以多d,有咩好推介?
巴打電視距離坐位幾遠
Sony KD-50X80K 行貨
$49XX
1. 60hz 廣色域 VA LCD PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位相對黑, 可視角普通
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. GOOGLE TV 系統
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. X1™ 影像處理器
7. HDMI 2.0x4, 支援4K60
8. 光度370nits

Panasonic TH-49LX800H 行貨
$50XX
1. 60hz IPS LCD PANEL, 對比度低(1000:1), 黑位漏光泛灰, 可視角好
2. 有Dolby Vision, HDR10+ Adaptive, Dolby Atmos
3. 沒有AirPlay 2, 沒有HomeKit
4. HDMI 2.0x3 支援4K60, ALLM
5. HCX 影像處理器
6. 只有ARC, 只可以回傳有損音訊去SOUNDBAR
7. ANDROID TV 系統
8. Hexa Chroma Drive Pro技術,以3+3原色令真實色彩再生
9. USB HDD 錄影
10. 5年保養
有2m-2.3m
這距離建議65吋
Samsung 55BU8000 行貨
$46XX
1. 60hz VA LCD PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位相對黑, 可視角普通
2. 光度 320 nits
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
6. Crystal Processor 4K 影像處理器
7. HDMI 2.0x3, 支援4K60, ALLM
8. 支援Q-SYMPHONY

Sony KD-55X80K 行貨
$52XX
1. 60hz 廣色域 IPS LCD PANEL, 對比度低(1000:1), 黑位漏光泛灰, 可視角好
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. GOOGLE TV 系統
6. X1™ 影像處理器
7. HDMI 2.0x4, 支援4K60
8. 光度370nits
裝電視個窗會oversized,最盡只裝到55吋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞