我想移民 但屋企人話層樓留比我

508 回覆
4668 Like 357 Dislike
藍領 養到自己
工程/裝修?
海外物業好多人都有
依家層樓值四百萬至五百萬

好舊定納米樓?
20年後剩返一半都冇
有層樓唔係話咩特別資產 起碼老年唔愁住先 但相對地放棄左自由

去左加拿大雖然好多野重新黎過 自力更生 樓主呢個歲數只可以租樓住 但係生活上就有自主權

冇人話邊條路係岩既 但如果你問我的話 加拿大既退休福利有保障 compensate到後生既租金 始終加拿大係個左膠國家 大把人願意交稅養埋啲廢人 但係香港就話之你死 臨老先得幾皮既mpf 仲要冇樓真係慘過食屎

去得加拿大千祈咪返香港 如果你係打算去完加拿大回流香港打份牛工 咁我只會勸你唔好去 生活費都幾十萬 燒完返香港都只會係浪費 要唸就唸移民 一去冇回頭
關係唔好又猴住層樓
都係無骨氣架啦
留港算把啦
2x年 三房七百尺居居
第一
五年前你唔會想像今日香港咁 何況20年
第二
你話阿爺個輩有樓留比你就話姐 到佢地收皮你都差唔多收皮
調轉嚟睇,如果好似你咁講,就算留低都要成世俾人揸住個春袋…
層樓而家值幾百萬
廿年後仲值唔值先無人知
但呢廿年時間點樣用 係你自己控制
我5科合格比讀毅進做狗高一級
你弱智就留返係香港啦,驚你去到外國生存唔到呀
獨生仔第時層樓係咪都係你既啦,咁都要諗
撚鳩你咋
逆按
口頭上既野邊個敢包
嗰廿年入面業主有個新嘅另一半出現
到時你就食風
四五球就算把啦 四五千萬就話啫 仲諗
走啦
走咗先會知呢個世界有幾大
先會知香港呢個地方有幾痴線

去外國要食狗糧嫁
只能信自己
補咗地價未? 同埋佢地經濟狀況點先,老咗有大手術/要住老人院嘅話,現有積蓄夠唔夠佢地唔做逆按揭下安享晚年?
你相信二十年不變?
有冇諗過你去外國留學左先,點都會幫你人生profile 加分

但係你留係香港,你可能事業發展得慢d

獨立能力慢d

呢d影響你既賺錢能力,甚至溝女能力

建議你讀完先考慮申請移民,你當讀書囉

咁同屋企人交流多d加拿大生活,保持距離既生活睇下點先
真 後生係仆街 老左更加變唔返好人

真係唔可以信埋哩啲賤種講既野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞