我想移民 但屋企人話層樓留比我

508 回覆
4668 Like 357 Dislike
不動產
到時有得分
啲親戚就有機會過嚟爭
樓主講到啲關係咁差
點知到時係咪真係留俾自己
佢儲嘅錢都係夠佢喺加拿大生活兩年攞pr
點解你覺得佢留喺香港會輕鬆?
一陣樓主留喺度
佢父母話辛苦咁耐要享受人生
按咗而家呢間屋,換大啲
要樓主供樓同養佢哋
點計到佢20年命? 你有死神之眼?
弱智,仲要層樓係親戚唔係老豆,你要俾人揸俾春袋廿年,下下隨傳隨到就好笑,仲到邊個擔保層樓唔俾3唔識7嘅呃走

係你嘅走左廿年都係你,我老母話如果我走,間屋都係留俾我,幾廿年後返黎收
係你既野,佢搵唔到第個人繼承都係會俾你。
佢中途走去逆按揭都係因為佢有位要洗一舊錢,而唔係你當初逆佢意。

做男人唔好旨望人地口頭承諾去做生活支柱。你覺得靠得住,你身邊都唔會有人覺得靠得住你。
呢個真係好直接原因 大家叫人走
其實唔洗開戰
只要一脫聯滙 就可以長線咁睇

香港埋左老共堆 老共Supply Chain撤
賺外滙能力跌 郁香港外滙基金係遲早的事
聯滙仲玩得幾耐 無人知
比返10年8年 唔開戰應該唔死得
但中共一參戰 真係drop to zero

有得走 真係走 無謂同中共做命運共同體
樓主,雖然錢好重要,我當你100%會拎到,但你都識講你真係白紙一張冇乜學歷冇乜目標唔知點行既話就應該走,加上你講到香港都冇乜值得留戀

你先咁細就諗乜躺平拎錢既話你一定會後悔,好老土咁講句如果你靠自己成功你到死嗰日都係一個真正男子漢
好撚可悲係真

唔知呢個世界其實好大

拎錢出嚟唔係俾你生活好啲而係留你係個閪地方

CLS
其實呢個係誘因
因為後生買唔到樓或好難買樓睇唔到將來而開始留意多左個社會不公平對待既事件 唔再做溫水入面既蛙

不過d傻官講既野係遲左幾年先做
如果佔中之前政府就著手搞房屋問題
個個都安居樂業到可以結婚生仔
你估真係有咁多人出黎抗爭咩
有啲擔心樓豬讀書問題多啲
不過後生去試下係好啲
20年之後如果都係無咁點?
珍,最慘你對屋企人好,屋企人都未必一定對你好。呢個世界邊有嘢係一定。
廿年就算鳩數啦屌 攬住層舊樓你以為仲值4百萬?
好似中共97呃左港英
廿幾年後 連mpf都扣起等你無錢走
做人靠自己你會覺得充實好多
層樓轉我名,你放心去
5百個就算啦
無錢生仔係香港真係靠害

老實講20歲有得出去見識個世界加讀書有咩唔好
比你讀夠6年都係26歲仔 最多咪遲人2-3年先出社會做野
到時唔岩咪先返香港留多十幾年食佢層樓
進退都得

你叫人留港都唔係叫得咁肉酸
完全係害緊人喎 叫人hea住係香港?
on9
淨係佢想讀返個大學已經好好理由花幾年過去啦
到時加藉又有 學位又有
留係香港hea住拎樓?
你真係害人不淺
on9仔
樓主20歲咋 未拎大學畢業
淨係張沙紙都值得去用幾年一邊摸加拿大岩喎岩自己 一邊讀返書啦
20年後飛返嚟香港賣樓
啱,以進修角度
樓主中六畢業
喺加拿大讀返個Dip都好呀
40歲先拎到層樓, 你比心機既,30歲前都搵夠錢自己買啦
濕鳩父母完全唔可信,之前嗰friend屋企人就係咁,話就話留俾佢,冇耐就攞去銀行按揭當退休金,之後要嗰仔還,還咗就會過佢名 憑空勒索幾百萬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞