我想移民 但屋企人話層樓留比我

508 回覆
4668 Like 357 Dislike
20緊係出去外國睇吓啦。

你咪呃住佢話去進修,一定返香港,到時唔返佢吹得你脹
大把人唔留俾個細路,有咩出奇
咁最多第時老豆老母死左唔好返去送佢地終囉,山都唔洗擺,骨灰倒落廁所海葬咪算囉
大把人唔留俾個細路,有咩出奇
咁最多第時老豆老母死左唔好返去送佢地終囉,山都唔洗拜,骨灰倒落廁所海葬咪算囉
咁樓主咪瀨嘢,等到佢死無樓又無去外國試吓
同屋企人關係非常差
廿年後層樓都收歸國有
Ture
廢老??你話係就係啦
無錢生仔就係靠害?
咁點解窮人子女唔自殺??
你冇勸選擇出唔出世 但係你有權選擇盡早結束架
曾經有人講過香港五十年不變,自己諗
咁你話我知依家既年代係香港無錢生仔有咩好?
有得日日玩小紅書?有得日日上愛國教育堂?
有得學好滿口流利普通話?
定係同埋似有你咁既諗法既老豆老母
一齊逼住公屋/納米樓?

點解唔係喺事件發生前去阻止,
而係喺事件發生後先去結束佢?
咩諗法黎
跟自己內心諗法
巴打我同你個case好似。
我老母知道我將會去UK就閪晒面,又話如果只係想搬走自己住,可以幫下我買樓。其實同我差唔多年紀d堂表兄弟姊妹要結婚時,多多少少都要老一輩幫下手,但係我老母又係人地背後話人地D仔女呃老豆老母D辛苦錢。
雖然我唔係話好富有,但係其實係香港要俾首期加自己供樓係做得到。如果係UK full paid買都仲得。
只係,究竟成世人係咪就只係為左層樓?仲要為左一個閪香港?一間只可以瞓碌架床的閪樓?
緊係去la, 今日唔去,層樓係你既

去左加拿大唔鐘意可以返香港
到時層樓都係你,唔通比左隔離屋個女咩
點解你係都話人冇錢?有廿年時間去慢慢搵
唔洗咁多人咁 挨兩份工或者地盤去養家
廿年時間 閪到月儲5000都有120萬
加埋定期利息 加埋一層樓
舒舒服服 挨少好多冤枉路

你老母你咁撚窮就緊係乜柒都覺得差
話唔定20年裡面 有咩橫財運
識到d咩人脈 自己學下做生意
一樣可以出人投地

只不過形式上做咗500萬既廿年定期
你覺得你去到加拿大有咩本事賺翻呢舊錢??
憑你弱能定低能??500萬除20年除12個月
每個月要儲2萬 未計洗費雜費租屋伙食??
而家同你講係香港等廿年就唔可以番工做野??
要躝就快啲躝啦 憨鳩仔
五百萬唔值你人生二十年
20就出去闖下啦,後生肯做去邊都唔會餓死嘅,真係幾年都搞唔掂咪返嚟囉,到時先23。

你過咗25先學人出走就開始遲架啦
你講得出呢句都係留係香港啦
你咁有創意 吹你唔漲
佢哋以後真係做得出嘅話
佢哋有咩事你都唔洗理
連登問

獨子有十億相繼承都叫你去自由國度白手起家呀

咁大個人就自己諗,搭邊條路易搵錢啲

人哋搞屎棍失敗咗要搵移民嚟圓說同寄託
就實話錢財身外物

你又真係聽
1.)唔係你嘅始終都係你
2.)唔係你嘅始終都唔係你
結論:無論邊個狀況,樓主都應該走
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞