我想移民 但屋企人話層樓留比我

508 回覆
4668 Like 357 Dislike
今日唔知聽日事,要頂多廿年不如自己去自由自在咁生活。。。。可能會冇香港咁多物資享受,但真係開心舒服好多
好明顯係戰略性轉向,佢地明知你打算走只係想用「利益」引誘你留下。而這個「利益」的成本為零。除非佢地真係加你個名上樓契上面。
外國考車1take pass
香港留返比班閪人渣車
樓主應該自己想想留港和移民的最好和最差情況,然後寫出黎睇吓自己接唔接受到。

例如 :

1. 留港-Best :好快收到層樓,然後仲可以賣樓移民。
2.留港-worst: 層樓加埋你名,但係過幾年佢地用易按揭套現,最後佢地食左一大半,留返少少比你。

列多幾個情況比自己參考。你的人生係屬於自己的。
你好慳咁儲? 學費生活費都廿幾三十個
如果你死先,你會唔會後悔無去外面生活過?
邊個話老就一定死先?
死亡係不分年齡的。
機會成本,每一蚊都蘊含咗佢可以做到嘅嘢。

你覺得眼前嘅電單車咖啡機etc. 重要過本加拿大護照或者任何將來可能遇到嘅機會,可以㗎
2年我會叫你留
20年你自己有冇咁長命都成問題
1945年上海租界:阿仔你唔好走去香港啦,我留返層樓畀你
2021年烏克蘭東部:阿仔你唔好走去歐盟打鳩工做二等公民啦,我留返層樓畀你

咁當然有其他例子推翻個假設嘅
1967年香港:阿仔你唔好走去巴西啦,我留返層樓畀你

如果將家族當係一個共同利益,有成員去分散風險袋多本護照應該係好事。如果你話:「袋多本護照穩陣啲,到時再睇下邊度發展」,佢咁都阻止你去已經知咩事。
條路係自己 想去就去
究竟係佐敦定深水埗
一定走
讀書呢4年最易過
大家都唔識
最易入到local圈子
到出左身就好難
識都係香港人圍威喂
28歲 啱啱生咗雙胞胎
利申 兩公婆兩層樓 一自住一放租
老婆做私家外科醫生
我好奇問下姐 成日講到父母欠咗你咁
假設你老豆老母唔另外立遺囑, 層樓第時都係你既.
無謂為左層樓放棄自己.
咁樣咒鳩自己屋企人我感覺如果你揀留香港會想佢地快啲走添喎
忍多屋企二十年跟住移民
重要決擇自己諗啦
連登仔一定叫人走
你屋企好有錢? 如果唔係層樓留比父母reverse mortgage過世好過
你留港,為左層樓,預左父母退休之後咩洗費都要你包又要比家用
完全認同
到時佢老左無錢洗大左,咪又係問返你攞錢
變相你只係買緊樓花
一層幾十年樓齡, 你無份揀既舊樓樓花
諗吓乜原因想走,同為咗個原因,有幾大意志同毅力先。
如果呢刻會為唔係即時兌現嘅「著數」動搖,之後人在異鄉,面對種種困難會更易後悔

最重要係諗清楚自己想要乜,而抵唔抵,或唔係其他人覺點
廿年係佢哋講?到時廿年就話俾咗層樓你就唔理佢,等佢哋死先俾你架啦。民就照移,關係唔係差到打架嘅話,長遠嘅分開會令關係好轉
樓主有冇聽過白頭人送黑頭人?你未必比屋企人長命唔好貪遺產
一定走左先,層樓唔會自己飛走,到時再諗都得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞