我想移民 但屋企人話層樓留比我

508 回覆
4668 Like 357 Dislike
睇見你打堆字就好笑

第一點係去加拿大拎埋passport都係幾年內既事
但等層樓就起碼20年, 如果兩老再長命啲唔止20年.
正常人會信幾年後得到既野定20年或者更長既承諾?

第二點係樓主都講明同層樓本身兩老自住緊,
仲要同屋企人關係唔好,
呢廿年時間唔拍拖唔同居, 死忍住同兩老同居,
慳番租金咪可以好似你咁口響
但如果搬出去住呢?筆數咪又係喺番度
講到好似真係輕鬆躺平咁
第三點係點解講到係加拿大就賺唔到錢咁樣?
就算加拿大賺得唔夠多既話
拎完passport落美國賺得夠多啦掛?
個重點係多個選擇可以揀去定留,
唔洗一定留係香港無得走

最緊要係講到過加拿大就揸兜乞食,
你有係加拿大體驗過?
對於一張白紙留港定去加都係要靠自己黎講,
正正常常都識點樣揀啦...
係得你呢類年近40既廢中先講埋堆離地說話
幾年番黎一次
層樓最後都係你
就算移定唔移都好 兩邊都留一手麻
過來人,我屋企大撚把錢,而我都係佢哋口中嘅唯一長子, 其他人都分到唔少,老豆講左n年 叫我放心乜柒都有得撐,結果我信哂奶左10幾年野,包括結婚生仔創業買樓人生低潮等等,佢地除左坐係皇帝椅上面半䎵笑半雞湯咁叫你做人要腳踏實地外,nothing is happen.

有時啲野,命運掌握係自己手,就算仆街食屎都係人生經歷,好過一個假希望隨時害死自己。
去到加拿大,窮好富好個邊唔係咁物質化,起碼叫有人生而唔係奴隸。一層樓幾百萬又點,比得你都賣唔走,20年後賣左個舊錢你即刻變神仙?之後訓天橋底? 定係溝條女同佢講先結婚生仔等20年後有樓收租?
貪係人之常情,到而家我屋企都仲係用呢套,包括層樓黎綁架我人生,只係經歷過某些事終於明白,人生苦短仲要養妻活兒,叫佢哋燒埋層樓入棺材好過。

p.s.人到中年 plan 緊都係stream A
我幾十歲都未怕你怕條撚。
我考慮嘅已經唔係值唔值問題,而係有冇生活價值。

比層樓你,但事業,工作,家庭,下一代都冇希望,你生存為乜?
極端啲講,比3千萬你,但你入唔到上流,唔識政狗,拿住舊錢但一定要中共萬歲唔係隨時比人收割,你生存又係為乜?

最重點係,20年後先找數。你都4張啦。
就係去過留咗6-7年 先番黎
發覺你d小學雞好鐘意用詞哇眾取寵
係要搞到全香港欠撚咗你咁
我有話加拿大揸兜??
自己衡量白手興家 同係度hea下等接管
你鐘意過去做黎生 關人鳩事咩

只係唔係個個都有咁既能力去係呢個網絡通訊資源歸邊既年代去白手興家由零開始 當地冇人脈 起碼頭3年都挨到癲

本身無產階級白紙緊係知出去周圍闖下好啦
自己屋企人有資產留俾自己仲博黎做咩?
獨仔都唔係最親既人
你過左去,係果度落地生根後,就根本唔會想住香港層樓
就係去過留咗6-7年 先番黎
發覺你d小學雞好鐘意用詞哇眾取寵
係要搞到全香港欠撚咗你咁
我有話加拿大揸兜??
自己衡量白手興家 同係度hea下等接管
你鐘意過去做黎生 關人鳩事咩

我上面咪講左樓主除非痴住屋企唔搬出去住,
唔係搬出去住咪一樣都係要俾屋租一樣要捱,
點樣hea下呀?
層樓講緊起碼廿年後先收得到, 起碼呀....
講到有資產留俾自己仲走出去搏做咩?
廿年後既事有邊個知?

同埋講到過去加拿大就一定係做黎生,
係香港就唔洗做... 你都痴撚線

最後就係頭三年挨唔挨到癲呢樣真係睇人,
你係咁代唔代表其他人係咁?
sor 冇睇佢話同家人關係唔好窩
淨係見到獨仔 信唔過咪夾佢地轉名先囉
反正獨仔 都俾唔到第個
唔轉咪同佢地講你地唔會有仔送終 bye
廿年?等你個西咩
你起底睇下條友啲post 我建議你慳返淡氣先
條友戇鳩㗎
一早block撚咗佢
唔好咁天真
呢個世界咩人都有
係度講完一大輪野
到最後先發現自己連樓主background都無了解清楚...
唔該你真係配番副老花眼鏡先覆
我見意係走。
想當年我剛好18,乜資源都冇叫我自己捱世界,6千蚊人工要我比3千家用,比少個錢又屌又趕又掉我啲野出門口,結果我定唔順炒大鑊自己搬走,從始不回頭。
到我撈起左又情感綁架叫我返去有身家分,當然個時經濟財務ok 我都懶hi 得貪佢地啲野所以好冷淡,好啦到我想結婚生仔要幫手撐個時即刻入左平衡宇宙,都算撚數唔捱都捱過左了。
跟住個平衡宇宙又turn off 左叫我帶埋啲細路返屋企比班老野撚狗沖生場面又話家族血脈唔會少你個份。fine?! 我都仲信以為真點都好為細路打算死狗就死狗,到08年事業出左問題叫佢哋幫下忙搞掂層樓供款先最多轉埋名我每個月還錢好過一家流離失所,換黎個句叫我腳踏實地打份牛工住劏房。

係架, 理論上,包括小部份了解我家底嘅朋友都以為唔分比我比邊個?發啦你衰極都有過億身家。。。等等
幾年前我都仲抱有些幻想,而家睇化左放開左先真正明白,唔比你又點?唔需要理由。
我賭輸冇問題,人到中年冇米算數,但我要為我自頭家負責,佢哋嘅未來我唔可以賭。

如上面啲巴打所說,因果循環,係你嘅始終係你,但前途只有你自己掌握,堅係在乎你就唔會阻你出國讀書啦,不論古往今來,能出國留學都係一件有頭有臉嘅事,留層樓引住你望都望你返黎送終啦。如果只係單純地想綁你係身邊做免費3陪嘅話,幾百萬但20年,你認為你自己人生就值咁多就留返係到算。
巴打你岩
此post 已完。
exect7ly, 再者唔好講幾百萬,就算過千萬又點,浪費左20年人生係香港,到手後你又燒到幾多年?
係連登比人駁咀同駁人咀之前都係起左底先好啲
愈來愈多妖魔鬼怪
好難講
一陣識個大陸老千隨時做埋太子

好撚似我個fd,又係用層樓綁住個仔
好撚可悲班廢老
層經我心理都好唔平衡,不過捱過左了
有準備足夠資金嘅情況下
如果係我 我會去加拿大

首先去加拿大讀書有想讀嘅科目
同埋去咗後悔最多都係返香港 唔去第日會怨

世界咁大 讀完書拎埋pr/citizen
留加返港 或者再移居都好閒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞