我想移民 但屋企人話層樓留比我

508 回覆
4668 Like 357 Dislike
啲comment 我睇曬了
咁係我立場唔貪佢層樓
出發左 佢要留比我再算
呢二十年發生咩事冇人知
我寧願自己探索呢個世界
係加拿大慢慢建立返自己嘅生活
以我20歲中學學歷 過去讀返個dip都好
雖然會洗晒自己打工儲落既錢
呢筆錢如果係香港讀書用黎9fing會好撚爽
但同樣地我可以用呢筆係加拿大讀埋書有埋pr passport阿
但我留港要比家用受氣 讀書返工體驗應該外國更好
如果我忍唔住搬出去又係比貴租
呢個情況下 我去硬加拿大
香港生活我都生活左係度二十年 咩都住夠啦
佢哋人均居住面積大左
見少左反而唔會面阻阻冇野講
可能關係重好左啦
所以加拿大 我去硬啦
啲comment比左好多新見解同強化我去加拿大既信念
佢中間冇gap year既分分鐘先得廿歲,廿歲人仔你想佢有幾識諗。佢到四十歲都仲係咁你先鬧佢都未遲啦下嘛?
你係問下 咁即係你覺得後生有冇權結束自己生命?
二十年既冇抵壓承諾 vs 短期改變生活保障既機會
我覺得?咁主觀既問題點答??
我本身就覺得 父母生我本應就冇欠我
唔知幾時開始會有窮人生仔正仆街呢個概念
供書教學 撫養到10幾歲有個人意志就已經唔會靠父母啦
仲要謀老豆老母身家 簡直係惡魔
其他例子推翻:89年果次移民潮
果次最多人回流(部分仲變埋藍絲)

但今次唔同玩法
走啦,遲下打仗想走都無得走,走左就同盟國唔走就變左軸心國
雖然你冇答到我嘅問題 不過都祝福你下世投胎係一個窮人嘅家庭入面 去實踐證明你講嘅嘢冇錯
次次都話今次玩法唔同
sor 本身已經係荃灣寮屋長大
我既年代 16歲已經出黎pt
全部都係自己闖出黎 之後working hoilday
再儲錢出去進修讀書 再番香港就業
以前70後.80後.90後邊有話怨父母?
就算舊登 毒撚阿源年代
最多都係覺得自己係零
冇話怨父母wor
70後80後既父母同而家90後打後既父母點比

193X年出世D人大半世走難, 又捱得苦
唔會咁多要求, 個個都生4,6件, 老左每人收少少家用就夠用
大體文化都係節儉, 唔浪費, 收歛

但196X年出世個堆人, 食正香港最風光時期
亦係最要求多多個班人, 大把人無壓力買樓
佢地面對既係D捱得苦既父母可以唔洗貢獻咁多, 又係兄弟姐妹分擔
同時自己生活又無壓力, 上一代又食得差健康差早死又唔洗負責
通常家品壞左唔會修理而家丟左佢個堆, 買樓收租食下一代人既勞動力就正正就係呢一代人
到佢地老左, 習慣好CHILL既生活, 食大洗大
口就話學西方文化, 講老人要平等要尊嚴
到到有著數個陣就搬中國傳統講孝順
對上一代少責任, 對自己活得輕鬆, 對下一代又可以用文化做威脅
根本就係屈機
賣咗佢再移民做王帝fat fat
你打咁多字 描述上世紀幾黃金年代 咁你父母留咗幾多千萬幾多億俾你???

大把70後都係木屋寮屋區出黎
邊有話俾錢你出國留學咁撚巴閉
個個都係自己搵機會啦

與其講上一代買樓容易
不如講上一代信息資訊冇現代流通

03年有沙士價
而家核彈都唔會冧
網絡資訊量爆炸 信息流通
民智不停提升 自己冇好好把握bitcoin web3.0

仲懷緬上一代 以前 有撚用咩
唔係香港淘汰你 係世界淘汰緊你
淨係怨天尤人 唔搵自己問題所在
咪就係政府欠你 你老豆欠你 你老母欠你
你老細欠你 全世界都欠撚咗你
國安法irreversible
受廿年氣先得層樓
我無話有人欠左我
我只係話60年代出世個D人好爽
呢個係客觀陳述
同我有無能力搵錢無關
事實上全世界都講緊baby boomer問題

描述歷史唔代表懷緬過去既
你而家回顧睇番覺得爽啫
真係咁好點會有67暴動??
Google 67暴動工潮:
受澳門左派「一二·三事件」成功所影響,香港左派亦於1967年初藉勞資糾紛,製造多場「政治工潮」,企圖支配工廠之內部行政[18]。

另外, 講清楚少少, 我講既係60後出世, 然後長大出黎做野, 我係指8X年代既香港好幸福
60幾70幾 明明係黑社會橫行 收規最癲既年代 最多偷渡省港旗兵 治安最差
俾你吹奏到個個chill住 d錢從天而降
支持後生仔往外闖
加油樓主
其實你係咪故意睇唔到我講咩
我講多次, 我係話6X年代出世既人
我當你1965年出世
16歲都1981年
明明1981年係已經係香港黃金時代

點解你不停係度講67年發生咩事
咁你咪成個黃金年代食正? 有冇2億身家??
仲有, 每個年代都有各自既社會問題

但討論既重點係
個個年代既人係點樣同上一代下一代相處同相對既責任
當然, 錢既成份好多
但更重要既係本身個代人既價值觀
呢個先係我要帶出既問題
你每一句reply俾我解釋完就開新論點
講完留學就講, 67, 一時又收規
根本沒完沒了
完全唔明有乜衝突,仲要講緊廿年後,去廿年後繼承咗之後賣咗佢咪得,更加緊要嘅係,分分鐘你都未去夠廿年就返番嚟,咁罅長時間邊個知會發生乜事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞