我想移民 但屋企人話層樓留比我

508 回覆
4668 Like 357 Dislike
加拿大PR 2年到手 返香港拉,貪加拿大有寶咩?
同屋企人關係非常差
又憑依句, 點肯定你廿年後100% 收到樓?
俾個參考你 我做左幾年野 都係住私樓 得一層自住 如果我唔走 層樓就留俾我 但我都走左去加拿大 層樓俾老豆老母退休用
同屋企人關係差真係唔洗返咁密

可能分開咗唔再一齊住關係先會好d
香港啲豆潤四五百呎單位留返俾佢哋慢慢住啦 八九成香港人都冇揸車依賴巴士地鐵 呢啲生活唔會想再過返囉
畫大餅你都信
幫你儲住啲利是錢咁
而家可以即拎就留
廿年後就走啦邊個寫擔保真係畀你
你一旦走左層樓就未必留到俾你 我個case係父母退休後 寧願選擇按左層樓攞舊錢退休都唔會留俾我 但如果我留低 層樓個名就直接轉俾左我 唔係等佢地兩腳一伸先轉

所有決定都有得有失 你自己衡量 但我好似同你唔太一樣
真 比我老母先再到我手
以為而家俾你
加拿大要住滿3年先有永居 你去一年攞個pr再返香港有撚用咩 貪燒錢好玩?不過你當working holiday都冇所謂既
二十年時間,你都唔只搵到400 - 500萬啦
你嘅人生只活一次
移民外國得到嘅精神生活幾多錢都買唔到
20年比佢個特首佢做啦
樓照袋,民照移
正解 獨子都未必100%
係你的就係你

留港即攬住層樓過世
仲未知香港無前途下樓市會點

加拿大讀完書 都叫浸完鹹水 英文都好d
未計PR / passport 如果好彩搵到筍工
咁就改寫人生
唔掂的返黎 層樓咪又係你的就會係你

打死都去加拿大博一博先
咁姐係點? 你屋企人留層樓比你
去移民就唔比你比第二個?
加拿大咁凍。除左中共打台海避一避風頭,走下資真係無乜用。
你個case係賣 佢地會照住 老豆過身 比老母 老母比最親既人
咁如我走左已經唔會係佢地最親既人
當然呢個親都係名義上
有得有失
咁叫佢含撚啦層樓轉左名先更何況死左都係你嫁啦留係香港把撚
Fake news 呃家用同驚我走佬
咁你親乜撚嘢戚?
加拿大真係廢老左膠國黎
你確定普通人真係可以一年儲25萬?
仲未講20年後,層樓隨時又大升
老實講樓主學歷中六
去到加拿大都係做藍領,又無咩娛樂
又無咩fd,隨時精神壓力仲大左...
你估下廿年後香港咩樣,層樓仲值幾多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞